ZABRINJAVAJUĆA ČINJENICA: Za tri meseca procesuirano 275 osoba zbog nasilja u porodici!

Autor:

Svet

06.04.2024

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar pravde izražava zabrinutost zbog nedovoljnog smanjenja prekršajnih dela nasilja u porodici.

ZABRINJAVAJUĆA ČINJENICA: Za tri meseca procesuirano 275 osoba zbog nasilja u porodici!

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U prva tri meseca ove godine, Sud za prekršaje u Budvi je rešio 108 predmeta u vezi sa nasiljem u porodici i procesuirao 275 osoba, kako je saopštio predsednik suda Marko Đukanović. Ovaj podatak ukazuje na značajan broj slučajeva nasilja u porodici koji zahtevaju pravnu intervenciju.

Rad suda u vezi sa nasiljem u porodici

Marko Đukanović je istakao da je od 1. januara do 25. marta budvanski Sud za prekršaje imao ukupno u radu 251 predmet formiran po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, od čega je u ovoj godini primljeno u rad 98. Ovi podaci ukazuju na ozbiljan izazov sa kojim se suočava sudstvo u vezi sa nasiljem u porodici, sa potrebom za brzom i efikasnom obradom slučajeva.

- Procesuirano je 275 nasilnika, dok je ukupan broj žrtava nasilja 228- rekao je Đukanović u saopštenju, prenose Vijesti.

Kako je istakao, za isti period, sud je rešio ukupno 108 predmeta, pa je stopa ažurnosti iznosila oko 114 odsto.

- Ogromna većina novih predmeta je okončana na prvom ročištu u takozvanom “hitnom postupku”, a osim sankcija koje su izricane prestupnicima, ukupno je određeno 45 zaštitnih mera- naveo je Đukanović.

Ministar pravde izrazio je zabrinutost zbog nedovoljnog smanjenja broja prekršajnih dela nasilja u porodici, uprkos nedavnoj izmeni krivičnog zakonodavstva. Iako je došlo do proširenja radnji izvršenja krivičnog dela nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, prema članu 220 Krivičnog zakonika Crne Gore, ministar ističe da se broj prekršaja nije značajno smanjio.

- To upućuje na veoma izraženu pojavu ovog društvenog fenomena, koja mora dobiti još snažniji institucionalni odgovor od svih nadležnih institucija u državnom aparatu- rekao je Đukanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading