SLOVENIJA UVODI VELIKE PROMENE U SAOBRAĆAJU Evo šta se više neće tolerisati kod vozača

Autor:

Svet

29.11.2023

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački parlament je usvojio Rezoluciju o nacionalnom programu bezbednosti na putevima za narednih sedam godina. Ovaj program uključuje ograničenje brzine na 30 km/h na mnogim putnim pravcima, a vozači neće smeti da imaju ni promil alkohola u krvi.

SLOVENIJA UVODI VELIKE PROMENE U SAOBRAĆAJU Evo šta se više neće tolerisati kod vozača

Foto: shutterstock

Cilj ovih mera je da se do 2030. godine broj poginulih na putevima smanji na manje od 50, a broj povređenih u saobraćajnim nesrećama na manje od 400.

Rezolucija takođe predviđa razvoj infrastrukture za promociju sigurne upotrebe javnog prevoza, pešačenja, biciklizma i drugih oblika mobilnosti. Planira se proširenje područja sa maksimalnom dozvoljenom brzinom od 30 km/h i područja sa umerenim saobraćajem, posebno u blizini škola, vrtića, raskrsnica javnog putničkog saobraćaja i naseljenih mesta.

Rezolucija takođe predviđa pooštravanje zakona za one koji ponavljaju saobraćajne prekršaje. Takođe, predviđa se mogućnost podizanja odštetnog zahteva za izazivanje teške saobraćajne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 evra na 130.000 evra.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading