SRBIJA STRAHUJE: Đoković otkrio da li će igrati na GREND SLEMOVIMA, posle haosa u Australiji!

Autor:

Sport

17.02.2022

18:56 >> 19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolji teniser sveta Novak Đoković će se obratiti naciji putem RTS-a.

SRBIJA STRAHUJE: Đoković otkrio da li će igrati na GREND SLEMOVIMA, posle haosa u Australiji!

Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser na planeti Novak Đoković

Novak Đoković će biti gost emisije RTS Oko u kojoj će govoriti o planovima za budućnost, ali i onome što se dešavalo u Australiji.

Pratite iz sekunda u sekund ono što će najbolji teniser sveta govoriti na Javnom servisu.

Novak je za početak otkrio kako se trenutno osećam.

- Osećam se bolje u ovom trenutku, imam dvoje dece i mnoge stvari koje nisu povezane sa tenisom, a koje su mi mnogo važne.

Đoković je jasan, želi da se vrati u Australiju.

- Uvek ću se AO sećati po lepim stvarima. Doživeo sam mnogo lepih momenata u toj zuemlji. Nemam ništa protiv naroda Australije, imam veoma lepu konekciju sa njima. Naravno da je ovo bilo potpuno neočekivano i to je teško zaboraviti, ali prosto ja želim da se vratim tamo i igram ponovo na Rod Lejver Areni, koji je moj najuspešniji teren u karijeri.

Novak je pratio finale AO, ali..

- Nije mi bilo lako zato što sam sam želeo da budem u finalu. Međutim, morao sam zbog okolnosti koje sam imao u kući da pratim finale, iako nisam želeo. Imam običaj da kad ispadnem sa turnira da ne pratim mečeve. S obzirom da su mi sin i supruga zdušno navijali, svako za drugog igrača, ja sam morao da gledam sa njima. Nisam gledao ceo meč, ali mi je bilo interesantno posmatrajući njih dvoje koji su navijali - rekao je Medvedev i dodao:

- Ja sam bio neutralan, jer ko god da je pobedio ja sam izgubio. U meni je preovladala emocija da ja želim da budem na terenu i zato sam se distancirao od prevelike emotivne umešanosti u čitav meč.

O Medvedevu.

- Oduvek sam imao poštovanje prema njemu. On je cenio uvek to što kada se probijao kao junior ja sam dosta trenirao sa njim i davao sam mu savete i sugestije. Jednom smo i leteli zajedno na Dejvis kup kada su igrali Srbija i Rusija u Nišu. Ponudio sam mu da leti sa mnom i on je bio veoma zahvalan. U međuvremenu smo postali veliki rivali. Samo 45 minuta posle meča sa Nadalom mi je napisao poruku, ali ne bih ulazio u sadržaj te poruke. U svakom slučaju me je podržao, kao i ja njega. On je vrlo autentičan i originalan i uvek kaže ono što misli. Poistovećujem se sa njim, jer sam i sebe video kroz njega u tim situacijama, jer sam i sam donekle takav. Trudio sam se da uvek poštujem moje kolege i da uvek izdižem onoga ko me pobedi. Ali, sa druge strane da uvek imam svoj stav i znam ko sam i šta sam i da verballizujem svoje stavove i ciljeve, a to on i danas radi.

Novak priznaje da ne žali što je odbio britanski pasoš.

- Ne bih se bavio pretpostavkama. Ne kajem se što sam to uradio, zadovoljan sam što smo doneli odluku da igram za Srbiju. Ja se ne žalim što sam prolazio kroz određene golgote, jer ima mnogo ljudi koji su prošli kroz gore stvari od mene. Imao sam ogromnu sreću da sam uspešan u sportu koji volim i da imam beneficije od njega. Uvek sebe podsećam na odrastanje i ta vremena, jer me to osvešćuje i tera da cenim to što imam danas mnogo više. Trudim se da živim u sadašnjem trenutku i svako nosi onaj krst koji može da podnese. Zahvalan sam na svemu što mi život i Bog daju i sve te situacije u životu su životne lekcije iz kojih se trudim da izvučem neke pouke.

Republika

Foto: Tanjug/AP

O Nikoli Mirotiću Novak ima samo lepe reči.

I mene je iznenadila ta izjava. Ne trudim se da budem lažno skroman, ali ne vidim sebe kroz to ogledalo. Smatram sebe jednakim sa svim ljudima i sportistima. Nikola je izvanredan čovek, sa njim godinama imam odnos pun uvažavanja i poštovanja. I meni je bilo drago što sam tog dana mogao da podržavam klub koji volim.

Nole je još jednom objasnio kako je došlo do zaraze koronom.

- Prisustvovao sam mnogim javnim događajima, a kada sam dobio vest da je košarkaš Barselone pozitivan na koronu odradio sam rapidni antigenski test i pcr test. Antigenski test je bio negativan, i zbog toga što sam bio asimptomatičan, odlučio sma da podelim paketiće deci. Pozitivan PCR test dobio sam tek sat vremena posle tog događaja. Negativni antigentski test mi je dao osećaj da mogu da prisustvujem događaju.

Novak je priznao da je napravio veliku grešku.

To je bila greška što sam otišao na taj intervju. Pre svega što imam dobar odnos sa Frenkom, koji je jedan od najuglednijih sportskih novinara, kao i njegov medij "Lekip". Bila mi je mnogo značajna ta nagrada koju sam dobio i dogovrili smo se pre određenog vremena da se intervju odradi tog dana. DAn pre sam saznao za pozitivan PCR test, razmišljao sam šta da radim. Tokom celog intervju sam nosio masku i bili smo distancirani. Srećom nisam nikoga zarazio, ali opet, priznajem grešku i da sam se tu postavio sebično - iskren je Novak.

- Ja sam bio spreman da ne idem u Australiju sve do trenutka kada mi se pojavila prilika za medicinsko izuzeće, a tu mogućnost su dobili svi teniseri. Ona nije bila garantovana, morali ste da priložite medicinske dokumente kako biste eventualno bili deo tog procesa. Dva nezavisna medicinska panela su anonimno pregledala moju dokumentaciju. Što se tiče mog izuzeća, imali smo nas troje, hrvatski trener, češka teniserka i ja. Oni su ušli u Australiju bez problema, ali se sve promenilo kada sam ja došao, pa su oni bili deportovani iz zemlje.

O objavi na Instagramu da je dobio medicinsko izuzeće.

- Vaspitavan sam i odrastao sam u okruženju gde se vrednuje iskrenost i otvorenost. I u skladu sa tim sam i postupio. Trudio sam se da zadržim svoj stav o vakcinaciji samo za sebe. Svaki čovek ima pravo da prinvatne informacije zadrži za sebe. Kada sam odlazio za AUstraliju odlučio sam da to objavim. To sam uradio iz namere da budem otvoren i transparentan. Ne žalim zbog toga.. Da li bi stvari bile drugačije da to nisam uradio, to stvarno ne znam - rekao je Nole i dodao:

Veoma je važno uzeti u obzir da su pravila ista za svakog sada kada vlada svetska pandemija. Ja sam pravila poštovao i pratio i nisam iskoristio privilegovan status da bi na silu ušao u Australiju.

Novak je govorio i o ljudima koji su sa njim bili u karantinu u ozlgolašenom hotelu Park.

- Nisam ništa slično doživeo u životu, ali sam morao da prihvatim tu situaciju. Osvrnuo bih se više na te ljude koji su zatvoreni u tom objektu već devet godina. Mojih sedam dana su ništa naspram toga. Bilo je zabranjeno bilo kome od nas koji smo bili u pritvoru da izađemo iz sobe. Izuzetno je teško njima, to je jedan globalni problem i nadam se da ćemo svi globalno moći da nađemo rešenje za njih. Ja ću se potruditi da pronađem načine kako da im pomognem. Nije moja ni pozicija ni mesto da komentarišem politiku neke zemlje. Ipak, s obzirom da sam i sam odrastao tokom devedesetih godina sa mnogim izbeglicama, koji nisu imali ni stan ni vodu za piće. To je jedan problem za čitavu planetu i ne bi smelo da se dešava, da u 21. veku ima toliko ljud koji nemaju svoja prava i slobode - iskren je Novak.

Novak je otkrio s kim se savetovao dok je bio u pritvoru.

Imao sam kratak period slobode izmeđuz sudskih procesa. Te dane sam najviše koristio da budem na terenu i teretani. Sva moja pažnja je bila usmerena na pripreme za AO. Žreb je bio urađen, pripremao sam se i mentalno bio spreman da učestvujem. Nisam se oglašavao, jer prosto nisam osetio da je trenutak da se to uradi. Nažalost, epilog je svima poznat. Ukinuta mi je viza još jednom i proveo sam večinu tog vremena u advokatskim kancelarijama iz kojih se preko linka vodio sudski spor. Morao sam da se pomirim sa činjenicom da neću učestvovati na turniru.

Đoković smatra da je imao dobre šanse da osvoji AO.

- Ništa nije garantovano, ali sviđale su mi se moje šanse oko ovog AO. Svaku put kad zakoračim na taj teren osećam se kao u svom dvorištu. Iz poštovanja prema Nadalu i svim ostalim teniserima ne bih se ustručavao da kažem da bih osvojio AO, ali da sam imao dobre šanse, jesam sigurno.

Objasnio je zbog čega se ranije nije oglašavao.

Nije mi prijatno da pratim sve šta se dešava i šta se piše. I zbog toga sam hteo priliku da ispričam svoju stranu priče. Nisam hteo ranije da se oglašavam, jer sam poštovao sudske procese, i Australijan opene i moje kolege. Izuzetno mi je žao što sam odvukao pažnju na sebe, to nije bila moja želja, ali takve su okolnosti bile.

O reakciji kolega na njegovu golgotu u Australiji.

- Izutetno poštujem svoje kolege. Neki su odlučili da se ne oglase, neki da me iskristikuju misleći da sam postupio neispravno. Želeo bih da su imali želju da me kontaktiraju i sačekaju da se ispriča druga strane priče, pre nego što su preuranjeno izašli u javnost. Kirjos me iznenadio najviše od onih koji su pozitivni pričali o meni. Prijatno me iznenadila njegova podrška, zahvalio sam se njemu i svim ostalim teniserima koji su stali uz mene, kao i teniserkama. Jedna od njih je Aliz Korne. Ne mogu da osudim nikoga, situacija je bila nezgodna i za njih i za mene.

O tome što je u nekim zemljama postao ikona anti-korona prostesta.

- Uvek sam se zalagao i podržavam nezavisnost i autonmiju svakog čoveka. Toga se pridžavam, ne ulazim u politiku bilo koje zemlje, niti mi se dopada što me poistovećuju i etiketiraju sa određenim inicijativama ili zajednicama. Uvek sam sew trudio da poštujem svačiji izbor.

Da li ga nervira nadimak Novax?

- Nazivaju me raznim imenima, ne samo sada nego tokom čitave karijere. To je sve što mogu da kažem. 

Da li ste napravili plan gde ćete igrati, a gde ne?

- Trenutno sam u takvom statusu da ne zavisi od mene, nego od zemalja gde se turnir odžava. Imam veliku želju da nastupam, najviše na Grend slemovima. Otvorenog sam uma, nisam isključiv ni o čemu. Trudim se da razumem situaciju kao i svaki drugi građanin sveta. Imam informacije kao i svaki drugi građanin sveta. Na vrhunskom nivou,

O vakcinaciji.

- Držim otvoren um. Sve je moguće, ja sam trenutno odlučio da to ne uradim. Spreman sam na sve posledice koje to donosi. Zaključio sam da je to najbolje za mene.

O poređenjima sa Mohamedom Alijem.

- Ne bih voleo da dođem u istu situaciju. Teško mi je da zamislim da pet godina budem van terena i onda se vratim.

Novak želi da igra u Parizu.

Olimpijska medalja, pogotov zlato, je uvek velika želja. Nažalost nisam imao priliku da se borim za zlatnu medalju na OI. Radiću na tome da budem što spremniji i dam svoj maksimum u Parizu. Planiram i želim da učestvujem u Parizu i predstavljam Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pepe Gmaz

18.02.2022 11:39

A što strahujem, briga moja i srpska najveća.