SRAMNA PROVOKACIJA! Švajcarski mediji BRUTALNO opleli po Zvezdi i Srbiji! Pominju RAT, Arkana, tenk...

Autor:

Sport

04.10.2023

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švajcarci ne biraju sredstva da napadnu Crvenu zvezdu.

SRAMNA PROVOKACIJA! Švajcarski mediji BRUTALNO opleli po Zvezdi i Srbiji! Pominju RAT, Arkana, tenk...

Foto: Republika

Delije protiv Monaka

Švajcarski mediji žestoko su opleli po Crvenoj zvezdi i Srbiji pred gostovanje Jang Bojsa u Beogradu u okviru drugog kola Lige šampiona.

U najavi utakmice švajcarski portali i novine pišu o svemu i svačemu, samo ne o fudbalu. Spominju se Kosovo i Metohija, Željko Ražnatović Arkan, rat u bivšoj Jugoslaviji i Zvezdini navijači u negativnom kontekstu koji nema veze sa sportom.

- Za vreme sankcija Zvezda nije mogla da se takmiči u Evropi. Željko Ražnatović regrutovao je ratnike sa tribina, a potom su u klubu dugo vladali sumnjivi agenti, korumpirani službenici, huligani, ratni profiteri - piše portal "nzz.ch".

Republika

Foto: Starsport

detalj s meča Zvezda - Jang Bojs iz 2019. godine

Dalje napominju da je situacija na Marakani dugo bila kritična.

- Posrnuli gigant dugo je u centru pažnje bio zbog nereda, sumnjivih transfera, dugova... Zbog spora oko neisplaćenih dugova bivšim igračima i trenerima, i kršenja finansijskog fer-pleja, zabranjeno joj je da se takmiči i Evropi 2014. godine - piše u tekstu.

Portal se osvrnuo i na činjenicu da je Gasprom sponzor Zvezde iako je ceo svet osudio Ruse zbog rata u Ukrajini.

- Držanje ruskog sponzora uprkos ratu u Ukrajini izaziva međunarodnu reakciju. Ali, pre svega neoprostivi su ratoborni tonovi i nacionalistički folklor na i oko stadiona "Rajko Mitić" - naglašava se u tekstu, pa podsećaju na situaciju iz 2019. kada su se Zvezde i Jang Bojs takođe sastali.

Republika

Foto: Starsport

 

Naime, fudbaleri Crvene zvezde su 2019. preko Jang Bojsa obezbedili plasman u Ligu šampiona. Švajcarci su ispali zbog gola u gostima, posle meča su svedočili slavlju Zvezdinih igrača i navijača. Ne mogu da zaborave tenk pored "severne" tribine.

- Pod posebnim okolnostima, Jang bojs nije mogao bolje od 1:1 protiv Crvene zvezde 2019. Pre utakmice su Zvezdini navijači doneli tenk na severnu tribinu. Ali, uprkos ratobornoj dekoracijom na tribinama, Crvena zvezda se još uvek nije vratila među evropsku elitu. Tri godine zaredom je kiksnula u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv trećerazrednih protivnika kao što su Omonija, Šerif i Makabi Haifa. Srpski prvak je do Lige šampiona ove sezone došao bez ijednog meča u kvalifikacijama, plasirali su se direktno. Startni bonus omogućio je rukovodstvu kluba da dovede 10 novih igrača, 15 je napustilo klub. Gradski rival Partizan, koji je godinama u krizi, više nije konkurent Crvenoj zvezdi - najavio je šef kluba Terzić na početku sezone - stoji dalje u tekstu.

I portal "toponline.ch" nije zaboravio pred utakmicu Zvezde i Jang Bojsa rat u bivšoj Jugoslaviji, a Željko Ražnatović im je u prvom planu.

- Navijači Crvene zvezde su letos napravili koreografiju s tenkom za vreme prijateljske utakmice protiv Fjorentine, uključujući i transparent s natpisom: "Kad se vojska vrati na Kosovo". Uvreda. I najava onoga što se trenutno događa na granici ove dve zemlje - piše portal "toponline.ch".

Švajcarci prenose da je Arkan bio šef obezbeđenja na Marakani, "huligan, koji je među navijačima vrbovao vojnike koji su se borili u Hrvatskoj za vreme rata".

 

Republika

Foto: AP Archive/printskrin/Wikimedia

 

- Osećate se kao da ste se vratili u 1990. Tada su se 13. aprila na zagrebačkom Maksimiru srele najbolje ekipe Jugoslavije, Dinamo i Crvena zvezda. Ova utakmica nije bila o fudbalu. Došlo je do nereda između suparničkih navijačkih tabora. Nije to bila borba Zvezde i Dinama, nego Srbije i Hrvatske. Preko 100 ljudi je povređeno. Kada je navijača Dinama, koji je bio na zemlji napao policajac, kapetan Dinama Zvonimir Boban kung fu udarcem nogom oborio je policajca za melju. Simboličan trenutak za sve što je usledilo. Iako ovaj trenutak nije bio jedini okidač za krvavi građanski rat na Balkanu, ipak je bio početak kraja Jugoslavije. Godinu dana kasnije nisu letele samo šake. Huligani iz Crvene zvezde su se prijavljivali u vojsku i odlazili na front. Vrbuje ih Željko Ražnatović, poznatiji kao Arkan. Kad je izbio građanski rat, osnovao je paravojne snage. Njegovi ratnici, koje je Arkan regrutovao prvenstveno među huliganima Crvene zvezde, sebe su nazivali “Tigrovi” - pišu Švajcarci.

Isti portal navodi da se Zvezda nije vratila na staze stare slave uprkos dominaciji u domaćem prvenstvu i činjenici da je poslednjih godina redovan učesnik takmičenja u Evropi.

- Kvalitet fudbala je loš od raspada Jugoslavije. Nije mali broj onih koji zagovaraju regionalnu ligu. Nešto što je teško zamisliti s obzirom na neprijateljstvo koje još uvek vlada - zaključuju švajcarski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading