NAJVEĆI FUDBALER SVIH VREMENA! Pele, KRALJ fudbala i golova - svojevrsni mađioničar! (VIDEO)

Autor:

Sport

29.12.2022

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni brazilski fudbaler Pele preminuo je u 82. godini nakon teške borbe sa opakom bolesti.

NAJVEĆI FUDBALER SVIH VREMENA! Pele, KRALJ fudbala i golova - svojevrsni mađioničar! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Pele je 21. decembra primljen u bolnicu kada mu se pogoršalo stanje. 

Tačnije kada mu se bolest (rak pankreasa) prošrila na bubrege i srce, a čak mu ni za Božić nije bilo dozovoljeno da provede Božić kod kuće sa porodicom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pele

Odakle početi, pošto je Pele prema rečima svih bivših ili sadašnjih fudbalera, verovatno i najveći igrač svih vremena.

Pele je u bogatoj karijeri nastupao za Santos (od 1956. do 1974. godine) i Njujork Kosmos. Za brazilskog velikana je odigrao 638 utakmica postigavši čak 619 golova - impozantno!

U redove Kosmosa prešao je 1975. godine, a dve godine kasnije je okončao karijeru. Upisao je 56 nastupa za ekipu iz Njujorka postigavši 31 gol.

Legendarna "desetka" "karioka", za selekciju Brazila debitovala je 1957. godine, a samo godinu dana kasnije, na Mundijalu u Švedskoj, Pele je osvojio trofej šampiona sveta. Imao je svega 18 godina...

Pele je i četiri godine kasnije na Mundijalu u Čileu podigao trofej prvaka sveta, a isto je učinio i na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1970. godine.

Peleov rekord u postizanju golova često objavljuje FIFA kao 1281 golova u 1363 igre.[9] Ovi podaci obuhvataju golove koje je Pele postigao u prijateljskim klupskim utakmicama, kao što su internacionalne ture koje je Pele ostvario sa Santosom i Njujork Kosmosom, kao i nekoliko igara u kojima je Pele igrao za timove brazilskih oružanih snaga za vreme njegove nacionalne službe u Brazilu.

Puno ime i prezime Pele glasilo je Edson Arantes do Nasimento. Pele je rođen 23. oktobra 1940. godine u Tres Korasois (Minas Žerajs).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading