Volvo polako izbacuje dizel motore iz ponude

Autor: autorepublika

Razonoda

19.08.2020

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska marka jedna je od retkih koje su se već javno odrekle dizel agregata i posvetila se daljem razvoju hibridne tehnologije.

RepublikaFoto: Volvo Media
Foto: Ilustracija

U februaru ove godine, šef Volvoa, Hakan Samuelson, kazao je da je ta marka potpuno nezainteresovana za dalji razvoj dizel pogonskih jedinica. “Regulativa će postati još stroža što će biti sve veći izazov za inženjere. Razvoj novih dizel motora postao je previše komplikovan i skup“, rekao je tada Samuelson.

U skladu sa tim izjavama jeste i postepeno odricanje od dizelaša tamo gde je to moguće. Tako je potvrđeno da je Volvo XC40 već izbacio iz ponude dvolitarske “naftaške” motore u Velikoj Britaniji. To je učinjeno tiho i bez velike pompe, a sasvim je izvesno da će se ovaj proces uskoro preliti i na druga evropska tržišta.

Tako od sada je XC40 na Ostrvu dostupan samo sa benzinskim, hibridnim ili električnim pogonom. Šta više, u ponudi je samo jedan “čist” SUS motor, i to je T3 agregat koji ne koristi nikakvu dodatnu pomoć električne enegije. B3 i B4 su potpomognuti sistemom blagog hibrida, a u ponudi je plug-in hibridna varijanta. Naravno, kruna game je Recharge model koji je čisti EV.

Čelnici Volvoa uvereni su da će elektrifikacija biti ključna za oporavak ove marke nakon korona krize. U prvoj polovini ove godine isporučili su 38.000 plug-in hibrida, što je za 79,8% bolji rezultat nego u istom periodu 2019. godine.

Želja švedske marke je da do 2025. godine baterijska vozila (hibridi i električni modeli) čine 100% prodaje tog brenda, što dalje upućuje da ni benzinski motori nemaju svetlu budućnost u portfoliju Volvoa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading