SLUČAJ MALE AMBER JE NOĆNA MORA ZA SVAKOG RODITELJA U SRBIJI: Zbog nje je nastao dobro poznat sistem, proći će vas JEZA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sistem "Amber Alert" nastao je po istoimenoj devojčici.

SLUČAJ MALE AMBER JE NOĆNA MORA ZA SVAKOG RODITELJA U SRBIJI: Zbog nje je nastao dobro poznat sistem, proći će vas JEZA

Foto: shutterstock, YouTube/ Unseen, amberalert.rs/

Već 28 godina, osoba odgovorna za ubistvo 9-godišnje Amber Hagerman nije uhapšena.

Amber Hagerman danas bi imala 37 godina. Uspostavljena je namenska linija za dojave kako bi se javnosti pružile sve informacije o njenom ubistvu, bez obzira na to koliko beznačajne bile. Uprkos tome, policija Arlingtona "i dalje je posvećena pronalaženju njenog ubice i pružanju podrške porodici devojčice".

U izjavi poslatoj CBS Nevs Teksas, odeljenje je rekao da detektivi nastavljaju da istražuju svaku dojavu koju prime. Takođe su ostali u kontaktu sa raznim kriminalističkim laboratorijama širom zemlje kako bi utvrdili mogu li se neke nove forenzičke tehnologije pokazati korisnim u ovom slučaju. 

Foto: YouTube/ Unseen

Devojčica po kojoj je sistem dobio ime

Kako je nastao Amber Alert?

Godine 2002. guverner Rick Peri stvorio je državnu mrežu AMBER Alert prema Izvršnoj naredbi RP-16, kasnije kodifikovanoj kroz zakon 2003. Dvadeset godina kasnije, guverner Greg Abot potpisao je zakon koji dopušta lokalno aktiviranje sistema AMBER Alert u određenim okolnostima, u čast devojčice, koja je oteta i ubijena u okrugu Vise 2022, piše "Cbs news".

Medijska saradnja sa lokalnom policijom u Teksasu 1996. godine označila je početak razvoja sistema upozorenja u slučaju otmice dece, poznatog kao Amber alert. Ovaj inicijalni korak je vremenom prerastao u nacionalni program, obuhvatajući jurisdikcije širom Sjedinjenih Američkih Država.

Različita imena za isti cilj

Iako princip rada ovog sistema ostaje isti, različite jurisdikcije koriste različite nazive za svoje programe upozorenja u slučaju otmice dece. Na primer, u Džordžiji je poznat kao "Levijev poziv" u znak sećanja na Levija Frejdija, dok Havaji koriste naziv "Mejli Amber alert" u čast Mejli Gilbert. Slično, Arkanzas je nazvao svoj program "Morgan Nik Amber alert" u znak sećanja na Morgana Nika, dok se na Juti koristi naziv "Rejčel alert" kao omaž Rejčel Ranijan. U Srbiji, ovaj sistem je poznat kao "PRONAĐI ME".

Brza reakcija za spasavanje dece

Amber alert sistem funkcioniše na principu brzog obaveštavanja javnosti o otmici deteta, što omogućava široko rasprostranjeno učešće građana u potrazi za nestalom osobom. Ovaj sistem omogućava efikasnu koordinaciju između policije, medija i građana kako bi se što brže reagovalo u slučaju otmice deteta.
 

Foto: YouTube/ Unseen

Amber je nestala i ubijena je, a po njoj je nastao sistem

Ko je bila Amber?

Amber je oteta dok je vozila bicikl, a četiri dana kasnije je pronađeno telo četiri milje dalje u blizini apartmana Forest Hill u severnom Arlingtonu 13. januara 1996. Vrat joj je bio prerezan, a telo je završilo u zalivu. Policija je rekla da je muškarac u crnom kamionetu oteo sa parkinga napuštene prodavnice. Ta prodavnica se nalazila u ulici E. Abram 1600. Svedoci su kasnije izveštavali da je osumnjičeni bio belac ili Španac. Policija je tvrdila da veruju da postoje svedoci koji su videli šta se dogodilo, ali se i dalje plaše da se jave.

Decenijama kasnije, linija za dojave ostaje ista.

- Verujemo da neko tamo nešto zna – i nastavljamo da tražimo od javnosti da nam se javi s dojavama. Posebna linija za dojave posvećena Amberinom slučaju ostaje aktivna - objavljeno je drugog januara. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading