SUTRA JE VELIKI PRAZNIK KOJI NEMA OBIČAJE, ALI AKO ŽELITE DA VAM SE OSTVARI ŽELJA JEDNO JE BITNO: Kada je zamislite, uradite samo ovo

Autor: N.J.

Lifestyle

11.05.2023

10:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

12. maja obeležava se Sveti Vasilije Ostroški, i neke stvari trebalo bi ispoštovati.

SUTRA JE VELIKI PRAZNIK KOJI NEMA OBIČAJE, ALI AKO ŽELITE DA VAM SE OSTVARI ŽELJA JEDNO JE BITNO: Kada je zamislite, uradite samo ovo

Foto: Shutterstock

Sveti Vasilije Ostroški veliki je čudotvorac, a zapravo zbog iceliteljskih moći njegovih moštiju i svetih molitvi naziva se Čudotvorcem. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori. Rođen je kao Stojan Jovanović u Trebinju, a kada je napunio 12 godina roditelji Anastasija i Petar poslali su ga u manastir Zavala, gde je njegov stric Sarafim bio iguman.

Inače, manastir Ostrog nalazi se u između Danilovgrada i Nikšića, a njegova arhitektura je veoma specifična. Kompleks manastira ima dva dela, prvi je veći i to je Donji manastir. Nalazi se oko crkve Svete Trojice, a sagrađen je 1824. godine, oko koje je većina manastirskih objekata, uključujući i konak. Beli ili Gornji manastir ima usku stazu koja je dužine 3 kilometara i tako dolazite do njega.

Zapravo arhitektura manastira je drugačija jer je skoro uklesan u steni, zato je njegova arhitektura građena u skladu sa tim. 

Foto: Wikipedia/

Manastir Ostrog

Verovanje

12. maj važi kao praznik kada se dešavaju čuda. Neki veruju da će, ako se zavetuju na praznik Svetog Vasilija, otići u manastir Ostrog, njihova bolest ili nekog njima dragog jednostavno "nestati". Takođe, narodno verovanje kaže da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje i šeta po stenama, a tokom vekova su sveštenici svedočili da svakog jutra vide pocepane vunene čarape, iako su uveče bile čitave. Zato postoji verovanje da bi trebalo poneti vunene čarape ako kao vernik krenete na Ostrog.

Praznik bez običaja

Sutra je praznik, i ne trebalo da radite nešto u kući jer je crveno slovo. Nema nekih običaja i rituala, ali postoji verovanje da ako na ovaj praznik zamislite želju i pomolite se čudotvorcu, svaka iskrena želja biće ostvarena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading