IMUNOLOG OTKRIO DA OVAJ VITAMIN ŠTITI OD VIRUSA: Mnogi misle da nije bitan i PRESKAČU ga, a zlata vredi!

Autor: Republika/M.Ognjenović

Lifestyle

29.12.2023

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povedire računa o unosu vitamina ovih dana.

IMUNOLOG OTKRIO DA OVAJ VITAMIN ŠTITI OD VIRUSA: Mnogi misle da nije bitan i PRESKAČU ga, a zlata vredi!

Foto: TV Prva/printskrin

Ono što sve nas zanima jeste određivanje optimalnih doza vitamina D, no imunolog naglašava da se to može općenito preporučiti; međutim, važno je pojedinačno odrediti dozu nakon analize nivoa vitamina u krvi.

- Studija ukazuje na 14 puta veći rizik od težeg oblika virusa kod nedostatka vitamina D. To bi značilo da postoji 14 puta veća opasnost od ozbiljnih posledica. Važnost ove studije proizlazi iz praćenja nivoa vitamina D pre pojave bolesti, upoređujući ih s nivoima tokom zdravstvenog razdoblja. To je metodološki ispravno jer, kako kaže imunolog dr. Borislav Kamenov, 'kasno Marko na Kosovo stiže'; ako reagujete prekasno, teško je postići značajne rezultate - naglasio je dr Kamenov.

Republika

Foto: Shutterstock

Tokom zimskih dana veoma je važna zaštita od virusa

 

Dr Kamenov takođe naglašava da to ne znači da ne biste trebali uzimati vitamin D nakon što već obolite.

- Možete započeti uzimanje vitamina D kad već obolite, ali efekti su znatno manji. To sam primetio kod pacijenata koji su zbog drugih razloga bili u teškom stanju. Kad su ispravili ishranu i počeli uzimati vitamin D, svi su se razboleli, osim onih koji su to činili unapred - rekao je. 

Ono što sve nas zanima jeste koje doze ovog vitamina treba uzimati, ali imunolog naglašava da se to može reći opšte; međutim, potrebno je pojedinačno odrediti dozu nakon analize nivoa vitamina u krvi.

Republika

Foto: shutterstock

Pored vitamina koje uzimamo u obliku tableta, važna je pravilna ishrana

 

- Za decu, preporučena doza je 500-1.000 jedinica, za predškolsku decu 2.000, za mlade odrasle 3.000-4.000, za starije 5.000, a za osobe poput mene, često i 10.000 nije dovoljno. No, bez merenja nije moguće utvrditi da li je doza dovoljna ili previše - pojasnio je dr Kamenov.

Dr Kamenov je takođe objasnio zašto je vitamin D tako moćan, naglašavajući da je njegova uloga kompleksnija od same količine unosa. Isto tako je istakao da vitamin D povećava sposobnost makrofaga da prepoznaju i unište neprijatelje, aktivirajući imunološki odgovor koji sprečava upalu i citokinske oluje. Međutim, napomenuo je da osim nivoa vitamina D, važno je i stanje creva te uzimanje probiotika.

- Kada u telu ima toksina, nikada nije dovoljno vitamina D - dodao je dr Kamenov.

Govoreći o hrani, dr Kamenov ističe da hrana poput kazeina u kravljem mleku može stvarati toksine koji uzrokuju probleme creva. Takođe upozorava na štetnost glutena i šećera te preporučuje voće umesto šećera. Na kraju, naglašava da se vitamin D može pronaći u mesu, jajima i ribi iz severnih mora, ali Sunce igra ključnu ulogu, pa su suplementi nužni u mesecima bez sunčeve svetlosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (3)

Loading
Milijana

30.12.2023 20:44

Koliki li su honorari?

Dr Martin

30.12.2023 21:27

Ne razumem čemu ad hock navodjenje ovako velikih doza vit. D kada kaže da prethodno treba laboratorijski odrediti nivo vit. D u krvi?

Marjan

31.12.2023 22:56

Ovaj sve jedno te isto. Najpre je ranije bio etabliran kao antivakser, pisao protiv vakcina. Pojurili ga, ne piše više o vakcinama, podvio vrat. Sada ga gledamo, po raznim medijima, kako mu vit. D ne silazi sa ustiju. Pa, brate, dosadno pa nema gde! Kaže se: "sviraj, sviraj, pa i za pojas zadeni". Do vidjenja sledeće nove godine, decembra meseca(može eventualno oktobra ili novembra, imaju slovo R)