OVO JE DEVETOGODIŠNJA DEVOJČICA KOJA JE PREMINULA TRI DANA NAKON ŠTO JE DOBILA GRIP: Sledeći simptomi pokazuju da li treba da se ZABRINETE za zdravlje deteta

Autor: N.J.

Lifestyle

21.12.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanje joj se naglo pogršalo i ona je umrla.

OVO JE DEVETOGODIŠNJA DEVOJČICA KOJA JE PREMINULA TRI DANA NAKON ŠTO JE DOBILA GRIP: Sledeći simptomi pokazuju da li treba da se ZABRINETE za zdravlje deteta

Foto: Go Fund me

Džesmin Tileri - Kajt imala je samo devet godina kada je umrla od komplikacija nakon gripa. Sada se njena porodica nada da će podići svest o ozbiljnosti gripa kod dece, dok njen tata poziva druge roditelje da "zaštite" svoju decu.

Ona je počela 9. decembra da se oseća bolesno, a dijagnostikovan joj je grip samo nekoliko dana kasnije, rekla je Džesminina tetka Tesa Grimsted u GoFundMe. Posle toga, njeno stanje se naglo pogoršalo jer je padala i gubila svest te je hitna pomoć prevezla u bolnicu. Tamo su lekari otkrili da je virus zahvatio njeno srce.

Dijagnostikovan joj je influenca miokarditis - zapaljenje srčanog mišića izazvano gripom.

Te noći kada je prebačena u bolnicu dobila je srčani zastoj. Inače, do srčanog zastoja dolazi kada srce iznenada prestane da pumpa krv, prekidajući protok krvi do mozga i drugih vitalnih organa. Tri dana kasnije ona je preminula.

Miokarditis uzrokovan gripom je redak i teško ga je dijagnostikovati, prema Američkom udruženju za srce (AHA), piše "San".

Foto: Shuttersrock

Miokarditis uzrokovan gripom je redak i teško ga je dijagnostikovati

To slabi srce, sprečava telo da dobije dovoljno krvi, a takođe može da izazove stvaranje krvnih ugrušaka u srcu, izazivajući srčani udar. Komplikacije na srcu su drugi najčešći uzrok smrti od gripa, kaže AHA, dodajući da virusi uzrokuju do 70 odsto slučajeva miokarditisa.

Britanska fondacija za srce kaže da miokarditis može izazvati:

Bol ili nelagodnost u grudima ili stezanje u grudima
Kratkoću daha kada se odmarate ili ste aktivni, ili u određenim položajima kao što je ležanje
Neobičan umor
Lupanje srca, koje osećate kao da vam srce drhti, brzo kuca ili lupa
Nepravilan rad srca
Osećaj vrtoglavice ili nesvestice
Simptomi slični gripu kao što su visoka temperatura, glavobolja, bolovi u telu, bol u zglobovima ili bol u grlu
Retko, oticanje ruku, nogu, članaka ili stopala

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading