OČI MOGU DA VAM OTKRIJU BOLEST SEDAM GODINA RANIJE: Uradite OVO i odmah ćete znati da li ste u riziku od PARKINSONOVE dijagnoze!

Autor: M.O.

Lifestyle

17.10.2023

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istaživači su došli do zanimljivih podataka.

OČI MOGU DA VAM OTKRIJU BOLEST SEDAM GODINA RANIJE: Uradite OVO i odmah ćete znati da li ste u riziku od PARKINSONOVE dijagnoze!

Foto: youtube/printscreen/Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust

Uz pomoć  veštačke inteligencije, Parkinsonova bolest se može predvideti skeniranjem očiju i do sedam godina unapred, tvrde istaživači očne bolnice "Moorfields". 

- Ovo je prvi put da se uspostavila dijagnoza pre same bolesti - nadovi saopštenje iz bolnice.

- Naime, ova tehnologija analizira potencijal podataka oka, te na taj način prikuplja znakove promena koje su previše suptilne da bi se uočile. Sada možemo da otkrijemo vrlo rane znake Parkinsonove bolesti, otvarajući nove mogućnosti lečenja - dodao je oftalmolog iz Murfildsa Alastir Deniston.

Republika

Foto: youtube/printscreen/Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust

Pomoću ove metode možete da predvidite mogućnost nastanka bolesti


Kada su u pitanju testovi vida, Parkinsonova bolest je uglavnom povezana sa smanjenom debljinom u dva optička sloja: makularne ganglijske ćelije-unutrašnji pleksiform i retinalno nervno vlakno.

- Iako još nismo spremni da predvidimo da li će pojedinac razviti Parkinsonovu bolest, nadamo se da bi ova metoda uskoro mogla da postane alat "upozorenja" koji su u riziku od bolesti - dodao je. 

Što znači da ne znači da ćete razviti bolest, već da postoji samo rizik od nastanka iste. 

Sličan napredak u skeniranju očiju, nazvan „okulomika“, doveo je do bržeg otkrivanja drugih neuro-bolesti i poremećaja, uključujući Alchajmerovu bolest, multiplu sklerozu i šizofreniju.

- Pronalaženje znakova mnogih bolesti pre nego što se pojave simptomi znači da će ljudi u budućnosti možda imati vremena da promene način života kako bi sprečili neka stanja, a kliničari bi mogli da odlože početak i uticaj neurodegenerativnih poremećaja koji menjaju život - rekao je istaživač Vagner.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading