DOKTORI U PANICI JER SE VRATILA "ZABORAVLJENA" BOLEST: Strahovit porast slučajeva za samo mesec dana, zaraženo već petoro DECE!

Autor: M.O.

Lifestyle

01.10.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi lekari su zabrinuti jer se zarazio veliki broj dece za samo mesec dana.

DOKTORI U PANICI JER SE VRATILA "ZABORAVLJENA" BOLEST: Strahovit porast slučajeva za samo mesec dana, zaraženo već petoro DECE!

Foto: Shutterstock

U Beogradu je ove godine registrovano 18 slučajeva velikog kašlja. Samo u poslednjih mesec dana, petoro dece je lečeno od ove bolesti u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Lekari su zabrinuti jer se bolest vratila, iako postoji efikasna vakcina. U prethodnim godinama bilo je sporadičnih slučajeva, ali ove godine je zabeležen značajan porast.

Dr Snežana Rsovac, specijalista pedijatrije i dečje pulmologije u Tiršovoj, izražava posebnu zabrinutost jer je petoro pacijenata obolelo od velikog kašlja u samo mesec dana. To su ili deca koja nisu primila vakcinu ili starija deca koja nisu vakcinisana.

- Sa smanjenim obuhvatom vakcinacije imamo značajan broj registrovanih pacijenata sa velikim kašljem. U zadnjih mesec dana petoro pacijenata smo imali sa pertusisom. Oni su bili u ranom odojačkom periodu, pa nisu primili vakcinu ili su propustili da prime vakcinu  - objasnila je dr Rsovac, prenosi "Euronews".

Republika

Foto: Shutterstock

Sve veći broj dece boluje od "velikog" kašlja

Povratak velikog kašlja još jedna je potvrda da nam se vraćaju zaboravljene bolesti za koje postoji efikasna vakcina. Mnogi roditelji odlažu vakcinaciju ili uopšte ne vakcinišu decu.

Na pitanje može li se na neki način ojačati imunitet deci, dr Rsovac je podsetila da su važni fizička aktivnost, dovoljno sna i vitamin D.

- U prvih sedam do 10 dana javljaju se curenje iz nosa, temperatura, kijanje, bol u grlu. To nije karakteristično samo za pertusis, već i druge respiratorne infekcije. Onda se prelazi u sledeću fazu kada se javlja kašalj u serijama, koji onemogućava manjoj deci da normalno dišu. Čak se nekada javlja i prekid disanja. To može da traje od šest do osam nedelja - navela je dr Rsovac.

Šta je veliki kašalj?

Veliki kašalj je zarazna bolest disajnih puteva uzrokovana bakterijom. Obično se javlja kod beba i male dece i lako se prenosi kapljičnim putem s osobe na osobu. Prvi simptomi se pojavljuju nakon sedam do 10 dana od infekcije i obuhvataju povišenu temperaturu, curenje nosa i kašalj koji postaje intenzivan i prati ga zacenjivanje. Kod beba, ovaj kašalj može uzrokovati otežano disanje. Moguće komplikacije uključuju zapaljenje pluća, napade i encefalopatije. Osoba ostaje zarazna oko tri nedelje nakon pojave kašlja ako se ne leči. Ova bolest se može sprečiti vakcinacijom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading