JEDAN TRIK MENJA SVE: Ukoliko volite pasulj, ali vam smeta nadimanje, iskoristite ovu "foru" prilikom pripreme

Autor:

Lifestyle

16.12.2021

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mahunarke su jedan od najvažnijih sastojaka mediteranske ishrane, ai na našem podneblju se kotiraju kao visokohranljive i zdrave.

JEDAN TRIK MENJA SVE: Ukoliko volite pasulj, ali vam smeta nadimanje, iskoristite ovu "foru" prilikom pripreme

Foto: youtube.com/Jelajelena Petrovic

prebranac

Praktično jedina loša strana ovih namirnica, zbog koje je neki izbegavaju, jesta ta što izazivaju nadimanje i gasove. Ipak, postoji način da se pomire prednosti i mane konzumacije ovih hranljivih namirnica. Pre svega, potrudite se da izaberete one koje izazivaju manje ovih tegoba, ali i način pripreme može da ih ublaži.

Najviše gasova izaziva prebranac, kako zbog gustine tako i veće količine crnog luka koji, takođe, dovodi do nadimanja. Odmah iza njega je klasičan beli pasulj, koji domaćice u Srbiji najčešće kuvaju. U velikoj meri nadima i soja, mada je ona ređe na našim trpezama.

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Ako tražite mahunarke koje najmanje nadimaju, probajte azuki pasulj, sitnog zrna i poreklom iz Kine. On je bogat izvor proteina, ali i antioksidanasa, pa se preporučuje zbog blagotvornog dejstva na organizam. Manje nadimanja izaziva i sočivo. Dobra vest je da se organizam može polako navići na mahunarke, pa tako treba početi sa manjim porcijama koje postepeno povećavate.

Dragocen je savet naših baka, a to je da se one potope preko noći u hladnu vodu. Brže će se skuvati sutradan, a izazivaće i manje gasova. Za kraj, savet koji malo ko zna - zrna pasulja treba dobro žvakati tokom jela. Mnogi, po navici, samo gutaju dok jedu čorbasta jela, ali to će, takođe, izazvati "pobunu" u crevima, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
savet

16.12.2021 10:48

Koristan savet moje babe: Kada stavite pasulj, sa svim povrcem i mesom da se kuva, ubacite u lonac jedno celo jaje. Kada je pasulj gotov, pre nego iznesete na sto, izvadite to jaje. Ako ga oljustite, videcete da je unutra vrlo tamne boje. To jaje, preko ljuske, ce sakupiti sve ono sto vas nadima.Bacite ga, nije za jelo.

Odgovori 9 12