BEZ PORASTA: Stagnacija evropskog tržišta automobila u maju

Autor: autoblog.rs

Razonoda

17.06.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropsko tržište automobila stagniralo je u maju nakon skoka u prethodnom mesecu, pokazali su podaci udruženja evropskih proizvođača ACEA.

RepublikaFoto: Opel Media
Broj registrovanih vozila isti je kao i prošle godine

U maju je u 27 zemalja Evropske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrovano ukupno 1,398 miliona novih automobila, čime se njihov broj gotovo zadržao na nivou istog prošlogodišnjeg meseca.

U aprilu je njihov broj na godišnjem nivou skočio 9,6 posto.

Majska stagnacija odražava stanje u grupi 15 ′starih′ zemalja EU-a, pri čemu se među vodećim tržištima izdvajala Španija sa snažnijim rastom prodaje, za 7,2 posto, a skromno povećanje je zabeleženo i u Velikoj Britaniji, za 3,4 posto.

RepublikaFoto: pixabay.com
U Nemačkoj je broj registrovanih vozila manji u odnosu na prošlu godinu

Rast na ta dva tržišta je neutralisao pad prodaje u Nemačkoj, najvećem evropskom tržištu, za 5,8 posto. Smanjena je prodaja i u Italiji, za 2,8 posto.

Znakovi posustajanja su se pojavili i u grupi 12 ′novih′ članica EU-a, uz značajno nižu stopu rasta prodaje u maju, od 8,5 posto. U aprilu je porasla 14,2 posto.

Starije članice u celini i dalje beleže više nego 10 puta više registrovanih novih automobila, ukupno 1,267 miliona, u poređenju sa 120 hiljada registrovanih u novim zemljama EU-a, pokazuje izveštaj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading