OBJAVLJENA NOVA PREPISKA RADOJA ZVICERA I POLICAJCA LAZOVIĆA: ""Velika je crnogorka, dajte da se naoruža""

Autor:

Hronika

12.12.2023

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prepisci između Zvicera i Lazovića jasno se vidi kako su pokušavali da iskoriste svoje veze u policiji kako bi ostvarili svoje ciljeve.

OBJAVLJENA NOVA PREPISKA RADOJA ZVICERA I POLICAJCA LAZOVIĆA: ""Velika je crnogorka, dajte da se naoruža""

Foto: Libertas/Printscreen

Radoje Zvicer

Kavački klan, jedan od najpoznatijih kriminalnih klanova na Balkanu, ponovo je bio u centru pažnje zbog korupcije u policiji. U ovom slučaju, šef klana Radoje Zvicer angažovao je saradnike iz policije kako bi omogućili njegovoj supruzi dobijanje dozvole za oružje i izbrisali je sa liste bezbednosno interesantnih lica (BIL). Ovo je samo jedan u nizu primera gde kriminalne organizacije pokušavaju da iskoriste korupciju u institucijama kako bi ostvarile svoje ciljeve.

Jedan od ključnih aktera u ovom skandalu je tadašnji neformalni vođa policijskog Tima za operativnu podršku, Petar Lazović, koji je kontaktirao više osoba kako bi omogućio Zvicerovoj supruzi dobijanje dozvole za oružje. Uprkos poslatim pitanjima Upravi policije, nije bilo odgovora da li su mu izašli u susret, ali je očigledno da je korupcija u vrhovima policije omogućila ovakve aktivnosti.

“Profesore kako ste, imam jednu molbu za Vas, jer imam slobodu. Tamara Zvicer, žena ovog Zvicera što je ranjen u Ukrajinu skoro, je dolje kod Banićevića podnijela zahtjev za nabavku oružja (oće da ima u kući regularan pištolj, uliva joj sigurnost) i sad su je odbili, nema smetnji osim što mu je žena, a ne bi bila jedina koja je to dobila, desetine ima. Pa bi podnijela zahtjev opet, a Vi da pomognete, da kažete Goranu da joj odobri, jer nemam slobodu sa njim. Oni su veliki Crnogorci i za Crnu Goru do groba”, piše u poruci koju je Lazović poslao Mašuloviću.


Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) dostavila je podatke crnogorskim istražiteljima nakon "krekovanja" zaštićene Skaj aplikacije, što je rezultiralo otkrivanjem ovog koruptivnog skandala. Ovakve međunarodne organizacije igraju ključnu ulogu u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

“Imam dve stvari. Prva je da su mi odbili ženu, jer je BIL. Može li se to skinuti i dati to oružje, pošto su davali i drugima”, piše Zvicer 5. novembra Lazoviću, odnosno pet dana pre nego je rešenje zvanično napisano...

Tadašnji policajac se pravda, što čini i narednih dana tokom prepiske oko izdavanja dozvole Zvicerovoj supruzi.

“Sad ću da zovem to. Debili. Nisu mogli, to je neko iz KO, jer smo mi dali pozitivno mišljenje, jer nema dela. To je kotorska operativna... Sad sam poslao za T da pitam je li stavljeno BIL”, piše mu on.

Zvicer mu odgovara da jeste, da je to učinio Veljović (Veselin), mimo njihovog znanja... Sada uhapšeni Veselin Veljović u to vreme bio je direktor Uprave policije.

“Jesi vidio ovo za ženu mi, je li BIL. Da miču ta g*vna. Ima li ko da završi to za oružje?”, pita Zvicer kasnije tog dana.

“To je do ovog dolje Banićevića. Sad ću da probam nešto”, odgovara policajac, nakon čega od šefa kavčana dobija poruku:

“Neka skida smrad jedan, treći put ga zoveš”.

Lazović mu šalje fotografisan ekran telefona poruke koju je, kako tvrdi, poslao Mašuloviću, a potom i poruke poslate Bakoviću.

“Sad ću ja reći ocu Tamarinom neka preda u ponedeljak, a onda ću njima reći da sam te sreo i da si rekao da to nije tvoj nivo, niti te zanima”...

Nakon prosleđenih poruka, Zviceru piše i da će on lično zvati Banićevića kada mu Mašulović javi.

“Biće da nije to ispratio, da su to sektoraši...”, piše Lazović.

Zvicer mu objašnjava da njegova supruga nije dobila rešenje, već da ju je neka žena iz policije o tome obavestila... Sutradan, šef kavčana šalje da je rešenje napisano: “Odbili su ženu za oružje. Kažu u Kotor oni su filijala i samo im vrate iz PG”.

U prepisci između Zvicera i Lazovića jasno se vidi kako su pokušavali da iskoriste svoje veze u policiji kako bi ostvarili svoje ciljeve. Ovaj slučaj predstavlja očigledan primer kako kriminalne organizacije pokušavaju da iskoriste korupciju u institucijama kako bi ostvarile svoje interese.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading