VELJA ZANEMEO! U sudu preslušano kako je otvoreno pretio Ostoji: Nek uradi kako kažem da ne idem da mu uzmem 20 kola

Autor:

Hronika

20.11.2023

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

​U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

VELJA ZANEMEO! U sudu preslušano kako je otvoreno pretio Ostoji: Nek uradi kako kažem da ne idem da mu uzmem 20 kola

Foto: E-stock, Tanjug, Shutterstock

Veljko Belivuk i Marko Miljković

Pripadnici ove grupe se terete za ubistvo sedam muškaraca kojima su život oduzeli na monstruozan način, kao i za otmice, silovanje i šverc narkotika i oružja. 

Na suđenju Veljku Belivuku, poznatom kao Velja Nevolja, Marku Miljkoviću i ostalim članovima njihove kriminalne organizacije, trebalo je da se nastavi svedočenje ključnog svedoka, Ilije S. iz okoline Požarevca.

On je ranije svedočio o zlostavljanju koje je pretrpeo u prostorijama FK Partizan, poznatom kao "bunker," te će danas odgovarati na pitanja tužioca i advokata odbrane tokom unakrsnog ispitivanja.

18.50 Drogu rasturali po Srbiji, a preko telefona ugovarali navodnu prodaju dukserica

U sudu su danas u dokaznom postupku protiv OKG Veljka Belivuka i Marka Miljkovića preslušani i razgovori optuženog Miloša Budmira koji je sa izvesnom muškom osobom u vrlo ljutitom tonu razgovarao o prepisivanju stana preko ugovora o poklonu, a on se pravdao da nije video njegove uporne pozive jer su se deca igrala sa njegovim telefonom. 

Sagovornik je Budimiru rekao da neće više da ga čeka jer je to radio pet godina, a u jednom momentu Miloš se pravdao rekavši mu između redova da samo ima skaj. 

- Znaš da ja nemam telefon, imam samo... - rekao je Budmir  i napravio dramsku pauzu umesto da dovrši rečenicu. I bez toga su se ipak razumeli. 

U preslušanim razgovorima koje je policija snimila preko prisluškivača istražujući dugo kriminalne radnje među pripadnicima surovog klana sa Partizanove tribine, prisluškivani su o švercu droge govorili u šiframa, navodeći da trguju duksericama.  U tom kontekst su spominjali i pošiljku za Trstenik.

Suđenje Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi danas je završeno u 18.15 sati, a sutra popodne nastavlja se saslupšanjem svedoka Petra Ilinkovića na kojeg se vodio jedan mercedes koji je koristio Zdravko Radojević žrtva klana, a kojeg je spominjala Radojevićeva žena Marijana Krstović u svom svedočenju protiv klana koji joj je prema optužbi zverski ubio muža.

18.20 Velja zanemeo: U sudu preslušano kako je otvoreno pretio Ostoji!

Na suđenju klanu preslušavaju se razgovori koje su članovi klana obavljali sa saradnicima. Spominje se i Miloš Hrkaman blizak klanu Veljka Belivuka, a koji je hapšen zbog prebijanja navijača Zvezde na jeziv način. 

Slušao se i razgovor koji je uputio Aeksandar Vučeljić, pripadnik Belivukove kriminalne grupe, pozvajući Dejana Kijanovića 12. januara 2021. Vučeljić je  dao telefon svom šefu.

BELIVUK: E, buraz, Velja je. Da ti čestitam prvo praznike, Novu godinu, Božić...

KIJANOVIĆ: Takođe, brate, sve najbolje.

BELIVUK: Je l' si dobro, brate?

KIJANOVIĆ: Evo, brate, petljam, petljam kao i uvek.

BELIVUK: Jebiga, sada imamo neprijatnu... treba sa tobom da pričam, brate, umesto sa Ostojom, ali on je stručnjak. Brate, molim te. Ja tebe moram da zamolim, pošto vidim da KK malo boli kurac, brate, bar vrh KK za navijače. (...) Ja vidim da Ostoju baš zabole kurac da odgovori na naše zahteve. Ja, brate, nisam tražio ništa nenormalno. Znači, ako su Cigani, bato moj, mogli da igraju sa publikom, ako se u Čačku igralo sa publikom, okej nije to prava publika, ali se napravi novinar, pička materina, mislim da može da se napravi i za naše. I mislim, brate, da treba da se ispoštuju naši navijači malo. Znači, molim te, brate, od te priče da se Ostoja ne javlja na telefon. To je glupost. Da ne idem sad u Britiš motors, pa da mu uzmem 20 auta iz radnje, pa da mora da se javi. Molim te, nađi ga i reci mu da mi obezbedi, brate, spisak za 20-30-40 Grobara da dođu da prisustvuju utakmici. Ne tražimo ništa nenormalno. Biće kulturni momci. Ovo nije 91.

Iako je pretio da će oteti automobile iz prodavnice Ostoje Mijailovića, Belivuk ni u ovom razgovoru nije otkrio nijedan detalj koji je bitan za istragu zločina za koje je osumnjičen.


17.55 Preslušavaju se razgovori vođa klana! Bojana Belivuk poručila mužu: ''Volim te najviše!''

Posle polučasovne pauze optuženi Dimitrijević opet staje za govornicu i kaže da je pod prisilom dao izjavu u policiji gde su iskoristili njegove slabosti.

- Nervno rastrojstvo i bolest deteta su iskoristili i zato je moje saslušanje bilo nezakonito - rekao je Veljin automehaničar. 

Pisana dokumentacija u odnosu na Slađanu Sekulić se predočava na sudu, budući da je ranije ova optužena bila odsutna zbog bolesti i odlaska na operaciju. Takođe, sudija Vinka Beraha Nikićević prikazuje i pisane dokumente u odnosu na optuženog Đurića jer u momentu prikazivanja spisa za druge optužene, on nije imao branioca, te su spisi o njemu ostavljeni sa strane.

Na zapisnike o pretresima "Deda Mrazove" kućice koju su prema optužbi optužena Slađana Sekulić  i njen suprug takođe optuženi Vlado Gerogijev dali na raspolaganje i gde je Belivuk sa ženom i decom slavio Novu godinu krijući se od policije, izjasnila je advokatica bračnog para Sekulić i rekla da je to Slađanina lična imovina. 

Pušten je snimak razgovora vođe klana sa ženom. 

- Veljko Belivuk Vukodlak ( kodno ime za prisluškivanje) i Bojana Belivuk  komuniciraju 
15.  septembar 2020.
- rekla je sudija. 

-Halo, halo, e ženo - rekao je Belivuk. Bojana se javila, a Belivuk nastavlja: 

- Evo gledam ove prekidače. Dosta su korektni. Prilično su lepi. Moj drugi ih ima i ono što je bitno ne menja se nešto, mnogo, samo taj deo. Ima imitacija drveta, stakla, mermera, svašta. Ja ću da mu kažem da ove uzimamo. Važno da smo našli, a odlučićiemo koje ćemo. 

Bojana Belivuk mu kaže da je ona to lepo našla i on joj čestita.

- Volim te najviše - kaže Bojana, a Veljko uzvraća: ''I ja tebe,'' pa prekida vezu. 

Belivuk se javlja za reč:

- Postovanje veću, e ovakav vam je naš predmet ceo. Ne mogu da verujem šta smo mi slušali. Moram da prokomentarišem ovaj razgovor. Тu se ne radi niokakvom kriminalu, pričam sa ženom. Ajde da vidimo razgovore sa onog harda od 700 gigam što je Miljković tražio, da čujemo razgovore između Papića, izvesne Mire i Veska Milića pa da vidimo šta tu ima - rekao je Belivuk. 

U Specijalnom sudu se sluša razgovor Marka MIljkovića koji je snimljen kada je prema optužnici slao glasovnu poruku i pričao o suparničkom klanu.

- Sise male, jadišići. ...Dođe sa Šarcem kad smo mu uzeli auto, razbio bih ga, sisa mala -  između ostalog je rekao Miljković u prisluškivanom razgovoru. 

Mesar protestuje i kaže: 

- Hoću da vidimo sve ovo ...jer ja nisam lud da pričam sam sa sobom - čime je faktički i potvrdio da je to njegov glas  i da je ubijeni Aleksandar Šarac bio na meti klana, da su mu otimali kola. 
 

16.30 Miljković i Belivuk šalju poljupce i srca guruu

Advokat Dejan Lazarević  danas je došao na suđenje klanu. Sedi nasmejan u publici i prati suđenje. Belivuk i Miljković mu šalju poljupce i srca sa optuženičke klupe.

Pored Lazarevića u publici je mnoštvo studenata prava i novinari. U neformalnom razgovoru sa novinarima Lazarević kaže da klan nije video 19 meseci. 

Postupak je nastavljen preslušavanjem kratkih audio zapisa sa salušanja u policiji optuženih Šejića i Dimitrijevića. Za te snimke optuženi su kazali da su nemerodavni jer im je policija pod pretnjama iznudila izjave, odnosno priznanja.

- Ja sam Vama sudija ispričao šta se sve dešavalo u policiji. Ja sam tražio Nikolu Ristovića advokata još i u zemunskoj stanici i posle u SBPOK i dobio sam samo osmehe policajaca. Bio sam totalno pogubljen i bilo mi je stalo da mi ne diraju porodicu  i lažno sam svedočio -  rekao je optuženi Aleksa Šejić.

Tužilac Ivanić kaže da ne stoje primedbe advokata i optuženih. 

- Imamo situaciju da isti branilac iz policije dolazi  u tužilaštvo. Nije bilo ni govora o zahtevu za izabranog branioca - rekao je tužilac. 

Sudija zatim odbija zahtev Marka Miljkovića da nešto kaže i najavljuje saslušanje optuženog Vladimira Dimitrijević u SBPOK.
Na pitanje inspektora da li poznajem članove klana.

- Poznajem Velju, odnosno Veljka Belivuka. Znam ga 10 godina, desetak. Imam auto servis dolazio je kod mene da pogleda i popravljao auta - čulo se sa audio zapisa.
nakon toga se Dimitrijević javlja za reč.

- Meni su stajali nad glavom u policiji, inspektori. Pretili su i bez naredbi pretresali kuću mog oca, a došli su bez naredbe i kod moje žene i deteta koji je bilo bolesno. Pod prinudom sam govorio - rekao je Dimitrijević.

I branioci kažu da je čitav niz nezakonitosti zabeležen u postupku na samom početku. 

- Nadovezujem se na tužioca, ja sam 14 dana pre toga napunio 21 godinu. Nisam imao pojma o pravu, ni tada ni sada. Saslušavali su me Božidar Stolić, Vlada Jovanović, Igor Krtolica... nisam imao pojma ni očemu - rekao je Šejić.

Advokat Vladmira Dimitrijevića opet ustaje i kaže da su pretresi vršeni bez naredbe. 
 


16.14 Pušten snimak saslušanja Šejića u policiji optuženog za silovanje momka

Posle veštaka koje je sudija otpustila jer niko nije imao više pitanja za njih, na redu je tonski zapis saslušanja Alekse Šejića u policiji. To saslušanje je sud prethodno izdvojio iz spisa, ali je Apelacioni sud vratio u postupak snimak i naložio njegovo preslušavanje pred Specijalnim sudom. 
Podsetimo, optuženi Aleksa Šejić je posle hapšenja u policiji priznao da je prepakivao drogu na stadionu Partizana koju su koristili pripadnici Belivukove grupe na suđenju klanu. Kasnije je negirao izvršenje krivičnog dela, tvrdeći da su ga posle hapšenja u policiji maltretirali, skinuli golog i fotografisali.

- Nisam znao šta da radim, pretili su mi, govorili da će da oduzmu braću koja žive sa bakom. Ja sam tada rekao da ću da dam izjavu protiv Milovana Tadića, izvinjavam se što sam ga uvukao u ovo. Eto tako sam dao tu izjavu. Ja sam tada lagao - ispirčao je Šejić u sudnici na suđenju klanu. 

On je radio kao konobar u kafiću u kom su se pripadnici grupe okupljali na stadionu.

Izdvajanje izveštaja o saslušanju optuženog Vladimira Dimitrijevića traži njegov branilac Dragoš Cukavac. I advoku Šejića i Dimitrijevića tužilac Saša Ivanić odogovara da su optuženi imali advokate po službenoj dužnosti i da su obojica pristali da budu saslušani u prisustvu tih branilaca. 

- Procedura je ispoštovana i u jednom i u drugom slučaju - izričit je tužilac Ivanić. 

15.35 Belivuk dodaje primedbe na veštačenje

Vođa klana Veljko Belivuk  traži reč i pita  kako je moguće da se Ilija S.sa protokom vremena bolje seća i kako da sud ceni njegove izjave u pogledu datuma koje je uvek drugačije navodio.

- Ja to ne cenim to ceni sud. Mi smo zaključili da je on siguran za prvi dan, a ostalo će sud da ceni. On se seća onoliko koliko može i koliko je njegov sistem sposoban -odgovorila je Ana Najman. 

Belivuk dodaje primedbe na veštačenje, a veštaci izričito kažu  da su obavili profesionalno svoj zadatak. 

- Naš zadatak je bio da procenimo njegovu procesnu sposobnost i njegovo duševno stanje, zdravlje. Naš zadatak nije bio da ga konfrotiramo sa iskazom i datumima koje je navodio - odgovorila je psiholog.

Sudija postavlja Najmanovoj dopunsko pitanje da li sa protokom vremena čovek zaista može da se bolje seća događaja. 

- Svakako, teorijski je moguće. To je napisano u psihologiji, jer čovek dok je sveže događaj može imati određene pritiske, osećaj straha i druge, a da kasnije kada se smiri sve to posloži u glavi - rekla je Najman. 
 

15.25 Advokat Đorđevića se protivi rezultatu neuropsihijatrijsko - psihološkog veštačenja 

Branilac Vojislava Đorđevića postavlja niz pitanja veštacima i negoduje postavljajući pod pitanja.

- Normalna tupost podrazumeva skromnije svakodnevno funkcionisanje i on apsolutno uspeva da se prilagodi toj sredini ukoliko ona nije mnogo zahtevna. I može normalno da živi i radi - rekla je psiholog Ana Najman precizirajući da kod Spasića ne govore ni ona ni dr Mandić da se radi o poremećaju, nego o stanju. 

- Ovakva osoba ne razlikuje bitno od nebitnog - pojasnila je. 

Inače, optuženi Vojislav Đorđević Voja (19) čiji advokat se protivi rezultatu neuropsihijatrijsko - psihološkog veštačenja u istrazi je detaljno opisao kako je mučen Ilija S. Naveo je da je mladić dolazio na utakmice i da su mu uglavnom pomagali jer je bio bez para, a roditelji su mu bolesni.

Ispričao je i da je optuženi maloletnik poznavao Iliju S. odranije i da su ga Šejić i on pitali zašto je došao u tri sata ujutru. Oduzeli su mu telefon iz koga su, kako tvrdi, videli da je dolazio da špijunira za "Alkatraz". Maloletnik je zatim više od sat vremena pričao sa Ilijom.

- Ilija mu je govorio da to nije radio. Negde pred polazak kući, oko 5.30, vezao ga je i zaključao u jednu sobu. Nekoliko satai kasnije došli su stariji pripadnici navijača: Belivuk, Miljković, Srđan i čovek sa nadimkom Deda. Oni su ga tukli i u telefonu pronašli snimke glasova. Pretukli su ga bilijarskim štapom i taj štap su mu gurali u analni otvor. To sam saznao kad sam oko 15 sati došao na stadion. Tu je bio N.S, devojke K.M, D.J. i D.V, Simeunović, Miloš Lukić Selak i Stefan Vuletić. Hteo sam da ga vidim, a Ilija S. mi je rekao da ga boli glava i analni otvor. Nakon toga smo se sreli u restoranu i odveo sam ga da se umije i pokušavao da razgovaram sa njim. Kupio sam mu sok i vodu i da jede pa ostao sa njim da gledam televizor. Sutradan sam došao popodne i od Stefana Vuletića Vuleta saznao da je Ilija otišao za Aranđelovac i da ga je odvezao neki čovek u crnom džipu iz Mladenovca - ispričao je Đorđević kod tužioca. 

Kada je počelo suđeje došlo je do preokreta i optuženi Vojislav Đorđević je povukao sve što je rekao istakavši da je bio pod strahovitim pretnjama i pritiscima policajaca i inspektora. 

Rekao je da mu je sugerisano kako da da iskaz, koga da optuži, kao i da, ukoliko tako ne uradi, nikad neće izaći iz zatvora, a njegovi roditelji će biti silovani. Zatim je rekao da nije bio svestan šta je govorio jer je strahovao za svoj život i za svoju porodicu, ali i za svoju sportsku karijeru, jer je od 13 godine igrao za Rukometni klub Partizan.

- Tačno je da sam Partizanovo dete od kada znam za sebe. Navijanje za Partizan je u mojoj porodici tradicija - kazao je.

Zatim je Đorđević negirao da je član bilo koje organizovane kriminalne grupe, kao i da nije počinio nijedno krivično delo koje mu se stavlja na teret.

15.10 Veštaci svedoče da li je silovani mladić sposoban za svedočenje: Odbrana i okrivljeni se bune - sramno ga zovu bolesnim


Neuropsihijatar i sudski veštak Branko Mandić predstavlja veštačenje Ilije S. koje je obavio sa psihologom Anom Najman. 

Mandić kaže da je Ilija procesno sposoban i da neometano može svedočiti. 

- Svedok oštećeni ima izvesne psihičke probleme, ali da se ne radi o patologiji. Uočena je da je procesna sposobnost očuvana. Što se tiče on je ispod prosečne imnteligencije sa IQ koinficijentom inteligencije 82, to je takozvana normalna tupost - rekao je doktor Branko Mandić.

Na zahtev suda psiholog Ana Najman daje svoj opis: 

- Osoba koja ima konkretan nivo mišljanja. On ne koristi prethodna iskustva, niti složene mentalne operacije. On ima kratkoročnu memorije, a to sam ocenila na osnovu testova. Seriju brojeva unapred i unazad.

Advokat Aleksić koji zastupa optuženog Vojislava Đorđevića smatra da veštačenje nije obavljeno kako treba i predočava kontradiktorne izjave Ilije S. 

- "Kako je moguće da izjavi da je epilepsija posledica rata", a da on nikada nije ni video rat - pitao je advokat . 

Najmanova potvrđuje da se svedok oštećeni  neprecizno izjašnjava jer ne poseduje vremensku doslednost. 

- Ja sam ga vraćala na sled događaja u njegovom životu, a on je otprilike objasnio i to se poklopilo sa dešavanjima u njegovo životu i hronologijom iako se vremenski precizno ne izjašnjava. On ne dodaje nešto što ne postoji - rekla je psiholog. 
 

14:55 Žrtva klana opet nije došla da svedoči

Ilija S. iz okoline Požarevca kao svedok oštećeni danas je trebalo da  odgovara na pitanja suda, tužilaštva, okrivljenih i advokata odbrane na suđenju zloglasnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Međutim, on je zbog upale pluća izostao sa ročišta, a o tome je sud obavestila njegova sestra. 

Na početku ročišta u toku prozivke advokata i okrivljenih, kao i drugih stranaka u postupku za reč se javila Slađana Sekulić jedina žena optužena sa klanom. 

Ova Lozničanka tražila je dopuštenje suda da povremeno ustaje sa klupe za okrivljene da bi prošetala po preporuci lekara nakon operacije koju je nedavno imala. 

Takođe, na sud nije došao ni optuženi Boris Karapandžić koji prema navodima njegove advokatice Ivane Ostojić neće biti u prilici zbog zdravstvenih tegoba da prisustvuje ročištima u ovom postupku zakazanim za ovu nedelju. 

Pred sudsko veće izlazi Branko Mandić sudski veštak psihološke struke koji će govoriti o žrtvi klana Iliji S. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading