TELO NOVOSAĐANKE PRONAĐENO U DUNAVU: Ivina smrt i dalje MISTERIJA - sahranjena bez potvrde o uzroku smrti

Autor:

Hronika

03.09.2023

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvobitna informacija bila je da će obdukcija biti rađena, Ivina sestra je to demantovala.

TELO NOVOSAĐANKE PRONAĐENO U DUNAVU: Ivina smrt i dalje MISTERIJA - sahranjena bez potvrde o uzroku smrti

Foto: Facebook

Nakon što je bačeno novo svetlo na okolnosti nestanka i stradanja 27-godišnje Novosađanke Ive Balog, a s obzirom na mnoštvo nedoslednosti, postavlja se pitanje, u kojim to situacijama izostaje obdukcija, naročito kada je smrti prethodio nestanak osobe.

Novosađanka Iva Balog nestala je u subotu, 26. avgusta, u 4 sata ujutru na novosadskoj plaži Oficirac. Potraga je trajala do narednog dana, 27. avgusta oko 13 sati, kada je njeno telo pronađeno u Dunavu kod Starih Banovaca. Ipak, za tih nekoliko sati smenjivalo se mnoštvo različitih informacija koje je njena porodica dobijala i delila sa javnošću u nadi da će je što pre pronaći živu i zdravu.

Upravo te kontradiktorne informacije izazvale su veliko interesovanje javnosti za slučaj nestanka lepe Novosađanke, za koju se u jednom trenutku pričalo da je viđena u Partizanskoj ulici, a već sledećeg se navodila svedočanstva mladića koji su sa njom pričali na samoj žurki na Oficircu.

Ipak, one još veće tek su usledile nakon njene smrti, kada je njena sestra izjavila da je Iva stradala od srčanog napada, a nadležno tužilaštvo da je "prema raspoloživim činjenicama, Iva nestala u vodi kada je sa drugaricom izlazila iz vode jer je rečna struja počela da ih vuče".

Ipak bez obdukcije

Iako je prvobitna informacija bila da će obdukcija biti rađena, Ivina sestra je to demantovala. Njena tvrdnja ispostavila se kao tačna i obdukcije nije ni bilo, a Iva je sahranjena u krugu porodice i najbližih prijatelja 29. avgusta.

Prema rečima novosadskog advokata Radomira Munižabe, odluka da li će biti rađena obdukcija ili neće definitivno je na nadležnom tužilaštvu i ukoliko je napravljena procena da nema potrebe za njom, onda nema prostora za sumnju da je reč o eventualnom ubistvu.

- Obično kada je u pitanju utopljenik obdukcija se nalaže ukoliko se lice ne može identifikovati ili ima indicija da je u pitanju sumnjiva smrt - objašnjava Munižaba.

Kako dodaje, porodica može i ne mora da insistira na tome da se obdukcija radi.

- To zavisi od situacije do situacije. Ako sumnjaju da je u pitanju ubistvo, mogu da ukažu na to. Ipak, tužilaštvo donosi odluku. Kako u ovom, tako i u svakom drugom slučaju. Naravno, ima izuzetaka - dodaje sagovornik.

Ukoliko je u pitanju bolesnik koji duže vreme leži u bolnici i dođe do smrti, tada su okolnosti takve da se uzrok smrti zna i u velikoj većini slučajeva neće biti naložena obdukcija.

Republika

Foto: Facebook

Iva Balog

- Takođe, ako je u pitanju smrt u stanu, na lice mesta prvo dolazi mrtvozornik. On pravi procenu da li je moguće da je u pitanju ubistvo. Ako ima imalo prostora da je smrt izazvana, naravno da će tužilaštvo naložiti obdukciju - navodi konkretne primere ovaj pravnik.

Mnoštvo informacija dovelo do konfuzije

Kako precizira sagovornik, u slučaju Ive Balog najpre će biti da je došlo do konfuzije u javnosti usled mnoštva različitih, često i kontradiktornih informacija.

- U kom trenutku je tačno Iva nestala i na koji vremenski period su se odnosila svedočanstva o tome gde je i sa kim viđena vrlo je teško rastumačiti na osnovu polovičnih informacija koje su dospevale u javnost. Ukoliko je tužilaštvo donelo procenu da nema potrebe da se vrši obdukcija, sigurno da sa te strane nije bilo sumnje da je reč o ubistvu - smatra Munižaba.

Prema njegovim rečima, porodice stradalih uvek imaju najviši interes da se saznaju okolnosti smrti njihovih najbližih, a svakako da ne mogu izričito da zabrane obdukciju.

- Kad god postoji procena tužilaštva da treba ispitati okolnosti smrti, to će biti i učinjeno. Ipak, važno je istaći da je svaki slučaj za sebe i tako se treba i posmatrati - zaključuje on.

Evo nekoliko situacija u kojima obdukcija može biti obavezna ili se preporučuje:

- Ako postoji sumnja da je smrt rezultat nasilnog čina, kao što su ubistvo, samoubistvo ili nesreća, obdukcija se obično sprovodi kako bi se utvrdio uzrok smrti i prikupili dokazi za eventualno krivično gonjenje.

- Ako uzrok smrti nije jasan ili ako postoji više mogućih faktora koji bi mogli biti odgovorni, obdukcija se može preporučiti kako bi se utvrdio tačan uzrok.

- Kada postoji sumnja da je osoba preminula usled trovanja ili otrovanja, obdukcija se može sprovesti kako bi se identifikovale toksične supstance u telu.

- Kada mlada osoba umre iznenada i bez prethodnih ozbiljnih zdravstvenih problema, obdukcija se može preporučiti kako bi se isključili nasledni ili genetski faktori.

- U situacijama kao što je nestanak osobe, obdukcija se obično sprovodi ako se telo pronađe i ako okolnosti smrti nisu jasne. To može pomoći u otkrivanju da li je smrt rezultat nasilja ili drugih neobičnih okolnosti.

U slučaju nestanka i smrti Iva Balog, obdukcija bi trebala biti obavljena kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti i da li postoje bilo kakvi znakovi nasilja ili neobičnih okolnosti.

Procedura obdukcije trebala bi pružiti odgovore na pitanja koja se postavljaju u vezi sa njenim nestankom i smrću, a takođe pomoći u istrazi slučaja kako bi se utvrdila istina o onome što se dogodilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading