PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Od početka godine ubijene 24 žene u Srbiji

Autor:

Hronika

02.08.2023

12:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žena koja je sinoć ubijena u Boleču je 24 žrtva femicida od početka godine, upozoravaju predstavnice ženske nevladine organizacije „Femplatz“ koje ističu da je njen suprug nakon ubistva počinio samoubistvo.

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Od početka godine ubijene 24 žene u Srbiji

Foto: Printscreen

Sombor

One podsećaju da je tokom protekle godine 27 žena ubijeno je od ruke najbližeg svog – muža, oca ili brata, a u prethodnih deset godina stradalo je više od 300 žena, zbog čega udruženje „FemPlatz” zahteva od nadležnih da se krivično delo femicida uvede kao posebno krivično delo, kako bi se sprečila kategorizacija na „laka” i „teška” ubistva.

Istraživanje koje je uradilo ovo udruženje pokazuje da je u skoro trećini slučajeva femicida, sud dosudio kaznu od 10 do 15 godina.

Udruženje „FemPlatz” takođe traži od nadležnih uspostavljanje nezavisnog tela za praćenje femicida, čime će se obezbediti prikupljanje podataka o ubistvima žena koji će biti dostupni javnosti i ujedno unaprediti rad institucija i poboljšati sistem zaštite žena od nasilja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading