MAJ MESEC KOBAN?! Jeziv zločin u Teksasu se dogodio pre samo godinu dana: Masakri u školama najčešći u SAD, a Srbija danas zavijena u crno

Autor:

Hronika

03.05.2023

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zločin koji se jutros desio u Beogradu potresao je gotovo ceo svet, a masovni masakr u školama model je koji je do sada najviše zabeležen u SAD.

MAJ MESEC KOBAN?! Jeziv zločin u Teksasu se dogodio pre samo godinu dana: Masakri u školama najčešći u SAD, a Srbija danas zavijena u crno

Foto: Tanjug/AP, zoran žestić

Masakr koji se jutros dogodio u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru do sada je nezapamćen zločin na ovim prosotorima. 

Sličan incident, pre samo godinu dana, dogodio se i u američkoj državi Teksas kada je učenik ubica ubio 19 učenika i dve učiteljice. Naime, jeziv zločin je tada počinio osamnaestogodišnji Salvador Ramos, koji je krvavi pir danima najavljivao na društvenoj mreži Fejsbuk.

Ono što je simptomatično jeste i činjenica da je masakr počinjen u Teksasu takođe izvršen u maju mesecu, prošle godine, tačnije 24. maja. Masovno ubistvo koje se tada dogodilo u SAD takođe je planirano, s obzirom na činjenicu da je dečak danima pre kupovao oružje, uredno kačio slike oružja na društvenim mrežama, da bi potom pola sata pred krvavi pir napisao na Fejsbuku šta će uraditi. 

Podsetimo, maloletni Kosta Kecmanović takođe je planirao današnji zločin, a policija je prilikom uviđaja našla čak i plan, razrađen do detalja po kom je maloletnik plairao masakr. 

Ono što je takođe zabrinjavajuće jeste činjenica da je, prema pisanju medija, u Americi samo prošle godine u školama bilo čak 27 masovnih pucnjava, te otuda i mišljenje stručnjaka koji upozoravaju da ovakvi modeli dolaze upravo iz SAD.

- Portal „Education Week“ koji od 2018. godine beleži sve incidente u američkim školama u kojima je neko povređen ili ubijen vatrenim oružjem navodi da je kao posledica toga ove godine život izgubilo 27 osoba, od čega su 24 učenici. Ukupno je ove godine u školama širom SAD od vatrenog oružja povređeno 67 osoba. Ukupno gledano, od 2018. godine bilo je 118 incidenata u kojima je unutar škola korišćeno vatreno oružje. Najveći broj pucnjava, 34, dogodio se prošle godine. U 2020. godini bilo je 10 pucnjava, a 2019. i 2018. godine po 24 - pisali su mediji.

Ubistvo u Zadru podseća na zločin na Vračaru

Tužne priče iz hrvatske škole, koja podseća na današnji događaj desila se tačno pre 50 godina.

Naime, Gojko Matulina je tada imao 33 godine, dok je Vice Vlatković bio nešto stariji. Tragični događaj dogodio se na početku školske godine 1972./73. u Zadarskoj Gimnaziji (današnja Gimnazija Vladimira Nazora). Školu je, kao i ceo grad, potreslo stravično ubistvo koje je na stepeništu školske zgrade počinio 19-godišnji učenik.

Gojko Matulina i Vice Vlatković bili su profesori istorije u zadarskoj Gimnaziji. Profesor Gojko Matulina bio je poreklom sa Silbe, a Vice Vlatković iz Novigrada - pisali su tada mediji.

Očevim pištoljem ubio ih je Milorad Vulinović jer mu se, kako navode, "nije svidelo kako Vlatković predaje istoriju".

U sećanje na poginule profesore gimnazijska školska biblioteka dobila je njihova imena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading