"OPRAO" SKORO 20 MILIJARDI DINARA? Policijski službenik sa saradnicima pravio malverzacije sa čekovima

Autor:

Hronika

01.03.2023

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U akciji MUP tokom septembra protekle godine uhapšeno je pet osoba zbog ovog zlodela.

"OPRAO" SKORO 20 MILIJARDI DINARA? Policijski službenik sa saradnicima pravio malverzacije sa čekovima

Foto: ST/N. MANDIĆ

Policija na terenu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo pranje novca u septmebru prošle godine.

Tada su uhapšeni su A. H. (33) policijski službenik PU Niš, faktički suvlasnik privrednih društava "Cash help" i "Cash help plus" Doo iz Niša, S. H. (57) formalni vlasnik i odgovorno lice u privrednim društvima "Cash help" i "Cash help plus" Doo iz Niša, M. J. (39) faktički suvlasnik privrednih društava "Cash help" i "Cash help plus" Doo iz Niša, J. M. (34) i T. S. (32) zaposlene u navedenim privrednim društvima.

Osumnjičeni A. H. se tada teretio da je u dužem vremenskom periodu, zajedno sa S. H. i M. J. posredstvom J. M. i T. S. davao kredite fizičkim licima bez ovlašćenja Narodne banke Srbije, u poslovnim prostorijama privrednih društava, koja su registrovana kao zalagaonice, "Cash help" u Nišu i "Cash help plus" Doo - filijalama u Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Pirotu, Leskovcu i Кragujevcu.

Osumnjičeni su sa fizičkim licima zaključivali ugovore o zajmu gde su kao sredstvo obezbeđenja za povraćaj novca deponovali čekove građana ili administrativne zabrane, sa kamatama koje su na godišnjem nivou iznosile od 65 do 133 procenta.

Tokom pretresa poslovnih prostorija i osumnjičenih, policija je tada pronašla gotovinski novac u iznosu od više od dva miliona dinara i deponovane čekove u vrednosti 35 miliona dinara.

Međutim, ustanovljeno je da je od osnivanja ovih privrednih društava pa do danas "oprano" između 15 i 20 milijardi dinara uz pomoć čekova, tako što je svaki naplaćen 500 dinara, a ukoliko je stranka morala da produži ček, to je plaćala dodatnih 300 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading