IRANSKI REDITELJ OSUĐEN NA BIČEVANJE IPAK DOLAZI U KAN! Sa tajne lokacije na premijeru filma

Autor:

Zabava

24.05.2024

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mohamedu Rasulofu je u otadžbini određena osmogodišnja kazna zatvora, zato što je objavljivao saopštenja i snimao filmove i dokumentarce bez odobrenja države.

IRANSKI REDITELJ OSUĐEN NA BIČEVANJE IPAK DOLAZI U KAN! Sa tajne lokacije na premijeru filma

Foto: Credit: LOIC VENANCE / AFP / Profimedia

Iranski reditelj Mohamed Rasulof, koji je u svojoj zemlji osuđen na bičevanje i osmogodišnju kaznu zatvora, zato što je objavljivao saopštenja i snimao filmove i dokumentarce bez odobrenja države, ipak će se pojaviti na Kanskom festivalu

Samo nekoliko dana nakon određivanja kazne, njegovo najnovije ostvarenje dobilo je mesto u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala, te se njegov fil "Semenke svete smokve" bori za glavnu nagradu. 

On je pobegao iz Irana i sklonio se na nepoznatu lokaciju u Evropi, odakle će pristići u Kan, a ovaj trenutak čeka ceo svet.

Republika

Foto: Credit: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

 

Rasulof je potvrdio za "Dedlajn" da je napustio Iran i da se nalazi na tajnoj lokaciji, negde u Evropi, kao i da će večeras prisustvovati prikazivanju filma. Rasulof, koji je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu 2020. za film protiv smrtne kazne "Nema zla", osuđen je na osam godina zatvora, bičevanje i oduzimanje imovine. Optužen je za snimanje filma bez dobijanja dozvole od nadležnih vlasti, kao i za to što glumice nisu pravilno nosile hidžab i što su u nekim scenama snimane bez njega.

Sud je njegove javne izjave, kao i njegovo dalje angažovanje u snimanju filmova i dokumentaraca, opisao kao "primere saučesništva s namerom da se počini zločin protiv bezbednosti zemlje".

Film "Semenke svete smokve" prati istražnog sudiju Imana, kojeg obuzima paranoja tokom političkih nemira u Teheranu. Nakon što mu nestane pištolj, optužuje suprugu i žene za zaveru i uvodi drakonske mere u svojoj porodici, dok se oko njih ruše sve društvene norme, prenosi Euronews.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading