PREMINUO VELIKAN ITALIJANSKOG FILMA: Svet kulture zavijen u crno!

Autor:

Zabava

29.02.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavni režiser i scenarista preminuo u 93. godini!

PREMINUO VELIKAN ITALIJANSKOG FILMA: Svet kulture zavijen u crno!

Foto: Pixabay

Sveća

Italijanski režiser i scenarista Paolo Tavijani preminuo je danas u 93. godini u Rimu. Tavijani je preminuo oko 18 časova na klinici Vila Pija nakon kraće bolesti, a pored njega u trenutku smrti bili su njegova supruga Lina Nerli Tavijani i deca Ermano i Valentina, saopštila je porodica. Komemorativni skup povodom smrti reditelja biće održan u ponedeljak, 4. marta u Gradskoj kući u Rimu, prenosi Mesađero.

Legat filmskog genija

Paolo Tavijani je rođen 8. novembra 1931. godine. Godinama je sarađivao sa bratom Vitoriom, koji je preminuo 2018. u 88. godini, a zajedno su režirali brojne filmove koji su osvajali nagrade na filmskim festivalima. Među njima su "Ja sam bog otac" (Padre padrone), nagrađen Zlatnom palmom na Kanskom festivalu 1977. godine, „Noć svetog Lorenca“ (La notte di San Lorenzo, 1982) i „Cezar mora umreti“ (Cesare deve morire , 2011“, nagrađen „Zlatnim medvedom“. Za film „Vaskrsenje“ dobili su glavnu nagradu Moskovskog međunarodnog filmskog festivala 2002. godine. Pored toga, Tavijani je dobitnik deset priznanja Italijanske filmske akademije „David di Donatelo“.

Nasleđe umetničkog stvaralaštva

Paolo Tavijani će ostati upamćen kao jedan od najvećih umetnika italijanske kinematografije. Njegova dela su ne samo osvajala brojne nagrade na međunarodnim festivalima, već su ostavljala dubok i trajan utisak na publiku širom sveta. Njegova saradnja sa bratom Vitoriom doprinela je stvaranju filmskog nasleđa koje će inspirisati buduće generacije filmskih stvaralaca.

Završna počast velikanu

Komemorativni skup zakazan za 4. mart u Gradskoj kući u Rimu predstavljaće priliku da se kolege, prijatelji, i obožavaoci poklone velikanu italijanske kinematografije i odaju mu poslednju počast. Paolo Tavijani će živeti kroz svoja remek-dela, ostavljajući neizbrisiv trag u svetu sedme umetnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading