BARBIKA I SUPER MARIO RAZVALILI BLAGAJNE! Evo koliko su zaradili u bioskopima!

Autor:

Zabava

04.01.2024

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Publici su izgleda dosadili superheroji i filmovi katastrofe.

BARBIKA I SUPER MARIO RAZVALILI BLAGAJNE! Evo koliko su zaradili u bioskopima!

Foto: shutterstock

Bioskopska zarada na američkom tržištu za 2023. premašila je devet milijardi dolara, dok se globalna zarada filmske industrije kreće oko 33,4 milijarde dolara u prošloj godini, nagoveštavajući postepen oporavak filmske industrije, ali i velike promene.

Naime, posle gotovo 15 godina na čelu liste filmova s najvećom zaradom našla su se čak tri dela koja nisu deo neke franšize niti su iz žanra superheroja. Uspeh filmova "Barbi" i "Openhajmer" i (ne)očekivan uspeh ekranizacije video-igre "Super Mario Bros" probudio je optimizam kada je povratak u bioskope u pitanju. Posle dugo vremena pojavila se šarolika ponuda, od eksplozije niskobudžetnih horora preko proboja nezavisnih filmova do totalnih iznenađenja poput filma "Zvuk slobode".

Analitičar čuvenog portala Komskore Pol Dergarabedijan kaže da su ove brojke više od pukog zbira dolara i zarade.

- Gledaoci su ponovo postali najmoćniji igrači u Holivudu i daju praktične informacije na sedmičnoj bazi studijima i kreativcima koji mogu mnogo naučiti iz neočekivanog uspeha filmova koji nisu bili ni na radaru početkom godine niti su ulazili u marketinške analize studija. Kako se istorijska godina za Holivud bliži kraju nakon bure izazvane štrajkovima, strimingom i promenljivim ukusom publike, poenta je da bioskopsko iskustvo ostaje suštinski deo ove vrste zabave - rekao je Dergarabedijan.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

I dok su s jedne strane gledaoci zasićeni lošim filmovima o maskiranim osvetnicima i katastrofama, filmovi bazirani na video-igrama ("Super Mario", "Sonik", "Ančarted") konačno počinju da vladaju bioskopskim blagajnama. Jedna od pozitivnih posledica kreativne i komercijalne krize u Holivudu jeste snažan prodor globalnih filmografija poput dalekoistočne, južnoameričke, afričke i Bolivuda, koji su putem striminga razbili barijeru titlova, a potom počeli sve masovnije da privlače publike u bioskope.

Naravno, iako to nije ni blizu posećenosti spektaklima iz Holivuda, nije više ni geto specijalizovanih art-bioskopa jer prisustvo dva kineska filma na mandarinskom jeziku poput "Crvene reke" i "Lutajuće zemlje 2" među deset najgledanijih filmova bilo je nezamislivo do pre koju godinu.

Teško je davati prognoze za ovu godinu, posebno zbog brojnih odlaganja snimanja zbog štrajka scenarista, što će se, pre svega, osetiti na američkom tržištu, ali u godini u kojoj se očekuje premijere nastavaka "Dine", akcionog spektakla "Imperator Furioza" Džordža Milera, nastavaka "Džokera", moguće je da se krije i neko novo iznenađenje.

Top-lista najvećih zarada

1. "Barbi" 1,4 milijarde *
2. "Super Mario Bros" 1,36 milijardi
3. "Openhajmer" 952 miliona
4. "Čuvari galaksije" 845,5 miliona
5. "Brzi i žestoki 10" 704,7 miliona
6. "Spajdermen: Putovanje kroz Spajdersvet" 690,5 miliona
7. "Crvena reka" 673 miliona
8. "Lutajuća zemlja 2" 604 miliona
9. "Mala sirena 569,6 miliona
10. "Nemoguća misija: Obračun mrtvih - prvi deo" 567,5 miliona

* u dolarima

 

Povratak publike posle pandemije

Zarada američkih bioskopa je poboljšanje u odnosu na 7,4 milijarde dolara ukupne prodaje karata iz 2022, iako i dalje zaostaje 11,4 milijarde dolara prihoda iz 2019, poslednje godine pre pandemije korone. Na svetskom nivou teško da će se 42 milijarde dolara zarade iz 2019. brzo dostići, ali ipak je zarada veliki napredak u odnosu na 25,9 milijardi dolara u 2022. i 21,3 milijarde dolara iz 2021.

Generalno gledano, ove sume pokazuju da se publika ipak vratila u bioskope nakon dve teške godine krize, izazvane pandemijskim zatvaranjima, brojnim odlaganjima premijera, usponom striminga i holivudskim štrajkom scenarista i glumaca.

 

BONUS VIDEO:

 

iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/1CMPMUtvspc?si=ydsYWaDbUDy8KMap" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading