TVORAC NAJVEĆE IMPERIJE PREMINUO JE NA DANAŠNJI DAN: Svi ste gledali Diznijeve crtaće, a OVO sigurno niste znali o njemu!

Autor: P. R.

Zabava

15.12.2023

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Volt Dizni je svoj put ka slavi započeo krajem dvadesetih godina dvadesetog veka, stvarajući lik Miki Mausa.

TVORAC NAJVEĆE IMPERIJE PREMINUO JE NA DANAŠNJI DAN: Svi ste gledali Diznijeve crtaće, a OVO sigurno niste znali o njemu!

Foto: shutterstock

Na današnji dan, 15. decembra 1966. godine, svet je izgubio jednog od najvećih kreativnih genija u istoriji kinematografije - Volta Diznija. Njegovo nasleđe, koje je ostavio iza sebe, i dalje živi kroz nezaboravne likove i priče.

Volt Dizni je svoj put ka slavi započeo krajem dvadesetih godina dvadesetog veka, stvarajući lik Miki Mausa. Ovaj večiti dečak, inspirisan Diznijevim detinjstvom, postao je ikona crtanog filma. Međutim, malo je poznato da je Dizni već u školskim danima igrao ulogu Petra Pana, koji je kasnije postao jedan od njegovih omiljenih likova.

Od "Snežane i sedam patuljaka", preko "Pepeljuge" i "Petra Pana", pa sve do "Alise u zemlji čuda", Diznijev studio je stvarao remek-dela animacije koja su zauvek obeležila detinjstvo mnogih generacija. Osim crtanog filma, Dizni je ostavio dubok trag i u filmskoj industriji.

Republika

Foto: shutterstock

Volt Dizni

Naime, Dizni je bio nominovan za prestižnu nagradu "Oskar" čak 59 puta, osvojivši ga 22 puta, više nego bilo koji drugi filmski stvaralac. Osim toga, sedam puta je osvojio nagradu "Emi" i osnovao čuvene zabavne parkove poput "Diznilenda".

Nakon Diznijeve smrti pronađen je papir na kome je bio zapisano ime malo poznatog dečijeg glumca, Kurta Rasela. Ova misteriozna beleška i dan danas intrigira istraživače i obožavaoce Diznijevog rada, ostavljajući prostora za različite tumačenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading