PREMINUO TVORAC DILANA DOGA! Legendarni Karlo Ambrozini umro u 69. godini života!

Autor:

Zabava

02.11.2023

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest o njegovoj smrti rastužila je fanove širom sveta, koji su odrastali uz kultnog junaka!

PREMINUO TVORAC DILANA DOGA! Legendarni Karlo Ambrozini umro u 69. godini života!

Foto: youtube/printscreen/Hyper Omelete

Karlo

Legendarni strip autor Karlo Ambrozini, tvorac kultnog lika Dilana Doga, preminuo je u 69. godini života, saopštila je kuća Boneli. Ambrozini, čiji su stripovi osvojili srca čitalaca širom sveta, rođen je 1954. godine u Akanu Meli. Studirao je na prestižnoj Akademiji lepih umetnosti u Breri, a svoj debi je ostvario sredinom sedamdesetih ilustrujući ratne priče za izdavačku kuću "Dardo". 

Međutim, prekretnica u njegovoj karijeri desila se 1980. godine kada je počeo da radi za čuvenu izdavačku kuću "Sergio Bonelli Editore". Samo šest godina kasnije, Ambrozini je likovno oživeo Dilana Doga, čiji je kreator bio Ticijano Sklavi. Ovaj mračni detektiv odmah je osvojio srca čitalaca, a prvi broj stripa izašao je 1986. godine u Italiji. 

Već nakon nekoliko izdanja, Dilan Dog je postao planetarno popularan, a tiraži su dostizali cifru od preko milion primeraka. Dilan Dog je bivši policajac Skotland Jarda koji iznajmljuje svoje usluge klijentima za skromnu sumu novca. Njegova odeća, koja se sastoji od crnog sakoa, crvene košulje i plavih farmerki, postala je neizostavni deo njegovog lika. 

Ambrozini je kasnije stvorio i druge značajne strip likove, kao što je Napoleon, jedan od najsofisticiranijih serijala italijanskih stripova, kao i Jan Diks, čije su avanture izlazile u serijalu od 14 izdanja. 

Ova tužna vest slomila je srca fanova širom sveta, koji su izgubili jednog od najvećih strip autora svih vremena. Karlo Ambrozini, tvoje stvaralaštvo će zauvek živeti u srcima ljubitelja stripa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading