Preminuo Žan-Lik Godar! Predosetio KRAJ?

Autor:

Zabava

13.09.2022

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati francuski režiser Žan-Lik Godar preminuo je u svojoj 92. godini.

Preminuo Žan-Lik Godar! Predosetio KRAJ?

Foto: Profimedia

Francuski režiser Žan-Lik Godar preminuo je u 92. godini, prenosi francuski list Liberasjon. Godar je jedan od začetnika i predstavnika takozvanog francuskog Novog talasa i filmskoj industriji.

Neretko se bavio tabu temama, a njegove nove tehnike preokrenule su filmski establišment i inspirisali režisere decenijama nakon vrhunca koji je francuski režiser dostigao tokom šezdesetih godina prošlog veka. U svojim filmovima je često suprotstavljen holivudskim konvencijama, a kao i njegovi savremenici Novog talasa i on je kritikovao redovnu "tradiciju kvaliteta" Francuske kinematografije, više naglašavajući veštinu u inovacijama i preferirajući velika dela iz prošlosti za eksperimentisanje.

Republika

Foto: Profimedia

Žan-Lik Godar preminuo

Često se smatra najradikalnijim francuskim režiserom iz 1960-ih i 1970-ih. Nekoliko njegovih filmova izražavaju svoje političke stavove, ali izražavaju i svoje znanje istorije filma preko svojih referenci na starijim filmovima, kao i egzistencijalizam.

Godarovi filmovi su inspirisali različite reditelje kao što su Martin Skorseze, Кventin Tarantino, Stiven Soderberg, D. A. Penbejker, Robert Altman, Džim Džarmuš, Vong Кar-Vai, Vim Venders, Bernardo Bertoluči i Pjer Paolo Pazolini.

Republika

Foto: Profimedia

Žan-Lik Godar preminuo je u 92. godini

Inače, prošle godine je najavio dva nova filma, a ono što je rekao, delovalo je kao da je predvideo svoj kraj.

– Moj filmski život se završava time što ću da uradim ova dva scenarija. Posle toga ću reći „zbogom, bioskopi“ – rekao je Godar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading