ŠOK ZA TURISTE KOJI PLANIRAJU ODLAZAK U VENECIJU: Posle ovog ništa više neće biti isto

Autor:

Zabava

25.04.2024

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavno ostrvo Venecije je od polovine 20. veka izgubilo više od 120.000 stanovnika koji su otišli zbog masovnog turizma

ŠOK ZA TURISTE KOJI PLANIRAJU ODLAZAK U VENECIJU: Posle ovog ništa više neće biti isto

Foto: Tanjug/AP

Građani Venecije protestuju danas zbog odluke gradonačelnika Luiđija Brugnaroa da uvede turistima naplatu za ulazak u taj grad od pet evra koja danas stupa na snagu.

Cilj uvođenja naplate je da zaštiti Veneciju od velikog broja turista i, kako je rekao Burgunaro, da učini grad "ponovo prikladnim za život", prenosi Gardijan.

Ulazak u istorijski centar Venecije moći će da se plati preko interneta i ta naplata će biti u fazi testiranja do 14. jula, uglavnom vikendima i drugim danima kada se očekuje veliki broj turista.

Iz naplate su izuzeti stanovnici Vencije, zaposleni u tom gradu, studenti, deca mlađa od 14 godina i turisti koji ostaju u tom gradu preko jedne noći.

Turisti koji dolaze preko dana u Veneciju će, ako ne kupe kartu preko interneta, moći da je kupe i uživo, a oni koji budu uhvaćeni bez karte u Veneciji će morati da plate kaznu između 50 i 300 evra.

Gradska uprava je saopštila da je već 5.500 ljudi platilo svoje karte za danas, čime je Venecija zaradila 27.500 evra.

Ovaj potez gradske uprave je kritikovan od strane raznih udruženja iz Venecije koja tvrde da se ovime grad pretvara u "zabavni park", ali i da naplata ulaska neće imati nikakav učinak. "Pet evra neće odbiti ljude. Dnevni posetioci nisu problem, već stvari poput manjka prijuštivog stanovanja. Potrebni su nam propisi koji bi pomogli stanovnicima uvođenjem pravila kojim bi se ograničile stvari kao što je 'Airbnb', na primer", rekla je predsednica udruženja za stanovanje Federika Toninelo.

Članica Odbora za turizam Venecije Simone Venturini je, uprkos kritikama, izjavila da je taj grad prvi put pokušava da učini nešto od kad je "ukočio sebe masovnim turizmom".

Glavno ostrvo Venecije je od polovine 20. veka izgubilo više od 120.000 stanovnika koji su otišli zbog masovnog turizma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading