TRIVANOVA SPREČILA JOŠ JEDAN ANTISRPSKI FILM: Raskinut ugovor za snimanje filma "Mezimica"

Autor:

Zabava

22.09.2018

07:00 >> 21:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film "Mezimica", po scenariju Dimitrija Vojnova i u režiji Nemanje Ćipranića, koje je bivši Upravni odbor Filmskog centra Srbije (UO FCS) sa Nadom Popović Perišić na čelu prošle godine podržao na konkursu sa 26 miliona dinara, ipak neće biti snimljen od novca iz državne kase!

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jelena Trivan

NEMA UNIVERZALNE TEME

- Novi UO FCS je nakon zabrinutosti javnosti vezano za snimanje filma "Teret", koji je odobrio bivši UO FCS, odlučio da razmotri projekte koji su dobili podršku države kako novac Srbije ne bi odlazio na projekte koji ruže njen ugled u svetu i na sednici održanoj 20. septembra je odlučeno da se raskine ugovor za film "Mezimica" - kažu u UO FCS.

Članovi tog tela, na čijem je čelu odnedavno Jelena Trivan, ističu da su sa producentima potpisali raskid ugovora zbog brojnih kršenja procedure i zbog sadržaja filma.

UO: Vađenje organa se obavlja u Srbiji, vrše je lekari Kliničkog centra Srbije, a u svemu učestvuje policija Srbije...

- Uvid u scenario jasno pokazuje da nije reč ni o kakvoj univerzalnoj temi trgovine organima, nego o insinuacijama koje direktno optužuju Srbiju, s obzirom na to da se vađenje organa obavlja u Srbiji, vrše je lekari Kliničkog centra Srbije, a u svemu učestvuje policija Srbije. Snimanje ovakvog filma skrenulo bi pažnju sa teme Žute kuće i osnivanja Specijalnog suda na KiM nad Srbima i relativizaciju odgovornosti - navode u UO FCS.

Da je reč o spornom scenariju, dodaju oni, govori i činjenica da je sam producent tražio od scenariste Dimitrija Vojnova da promeni scenario, te da je sam Vojnov tražio da zaštiti svoj identitet i bude potpisan inicijalima.

Boban Jevtić direktor FCS

Da budemo jasni, FCS nikada nije podržao projekat u kome "Srbi vade vitalne organe Albancima", niti toga ima u filmu "Teret", niti u scenariju "Mezimice", što je vrlo lako proveriti. Između ostalog, ugovor sa producentom projekta "Mezimica" je sporazumno raskinut, tako da FCS više nema veze sa ovim projektom. Tužno je što se ovako delikatnim temama koje s razlogom ostrašćuju mnoge na ovaj način manipuliše i što se one koriste za spinovanje irazračunavanje sa institucijom kulture koja je u prethodnom periodu uspela da obnovi srpsku kinematografiju i vrati srpski film na svetsku mapu. I najzad, verujemo da iza svega ovoga stoje neki drugi interesi od onih koji se javno proklamuju.

ZABRANJEN, A REDITELJ SVE UČINIO

Međutim, scenarista tvrdi da su pre raskida ugovora postojali pritisci da se izmeni scenario, što je on odbio i odlučio da se potpiše pseudonimom.

- Filmski centar Srbije je sročio aneks ugovora o tome da se potpisujem pseudonimom i to mogu posvedočiti mejl prepiskom koju vam mogu dati na uvid. Zaista mi nije jasno zašto je projekat zabranjen kad je reditelj učinio apsolutno sve što je od njega zahtevano u pogledu izmena na scenariju - kaže Vojnov.

Scenarista ističe da u priči nema Albanaca i Kosova, a da je ugovor raskinut kako ne bi bio snimljen odličan triler o bivšem policajcu koji je pošaostranputicom i želi da se iskupi.

Vojnov: Reč je o akcionom trileru u kom je trebalo da igraju Nikola Kojo, Miloš Biković i Aglaja Tarasova

- Scenario govori o bivšem debeovcu koji danas radi kao makro. Od trgovaca belim robljem kupuje Ruskinju i zaljubljuje se u nju. Jednog dana trgovci ljudima je otimaju jer su napravili dogovor da nekom stranom klijentu prodaju njeno srce, a bivši debeovac kreće da je spase i polazi na put iskupljenja. Reč je o akcionom trileru u kom je trebalo da igraju Nikola Kojo, Miloš Biković i Aglaja Tarasova - navodi Vojnov i podseća da je film trebalo da bude realizovan u saradnji sa ruskim koproducentima, pa je tim pre priča o antisrpskom karakteru filma apsurdna.

- Takav film ne bi radili Rusi a svakako tako nešto ne bi radili ni Miloš Biković ni ja čiji je stav o srpskom pitanju dobro poznat - dodaje scenarista.

Na pitanje hoće li tražiti novog producenta, Vojnov kaže:

- Ovaj film je prokažen, na kraju i zabranjen. Živimo u vremenu gde se posle duge pauze iznova zabranjuju filmovi. Dakle, imamo pitanje ljudskih sloboda i dostojanstva pred sobom. Kada to pitanje rešimo, pozabavićemo se ostalim...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading