MARIJA KARAN Slika je važnija od para cipela

Autor:

Zabava

17.09.2018

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Oktobarski salon je lansirao Beograd među zvezde i on ponosno sija - rekla je glumica i kolekcionarka Marija Karan, zvanično otvarajući 57. Oktobarski salon, koji do 28. oktobra u pet galerijskih prostora predstavlja radove 72 umetnika.

RepublikaFoto: Duško Jelen
Glumica na Oktobarcu gostuje sa svojim Balkan Projects

Iako je za pojedine bilo iznenađenje što glumica otvara Oktobarac, oni bolje upućeni znaju da je Karanova, spajajući ljubav prema slikarstvu, kolekcionarski duh i želju da pomogne umetnicima u Srbiji i regionu, osnovala organizaciju za promociju savremene vizuelne umetnosti pod nazivom Balkan Projects.

- Naša scena nije dovoljno predstavljena u svetu i za naše umetnike se malo čuje. Naravno, sve je to posledica i onoga kroz šta smo prošli poslednjih decenija, tako da je potrebno vreme da se nešto izgradi i postavi na noge. Ali je važno pokrenuti se i uneti potrebnu energiju. Organizaciju sam i osnovala s idejom da pomognem lokalnoj sceni, da podstaknem i učinim da naši umetnici budu vidljiviji i van ovih naših granica, ali isto tako i s idejom da svetsku scenu dovedemo ovde i prikažemo različitost kultura. Sad smo uspeli da dobijemo i prostor u Njujorku, gde će naši umetnici imati priliku da borave i stvaraju, ali i da izlažu i budu viđeni od strane uglednih galerista - kaže Karanova.

Ona potom ističe da su za afirmaciju umetnika potrebne i institucije i kolekcionari, ali i edukacija.

- Donedavno naši umetnici nisu imali dom; dugo nisu radili ni MSU ni Narodni muzej. Sada je situacija promenjena, otvoreno je i nekoliko galerija... Sve je to podstrek za umetnike. Ali je važno i da se gradi i podiže svest o značaju umetnosti, da se narod obrazuje, da nauči zašto je značajno obnoviti muzej, da li je bitnija slika ili par cipela - navodi glumica.

Na pitanje koji su po njenom ukusu umetnici za sva vremena, odgovara da bi lista mogla biti od Van Goga preko Pikasa i Pikabije do Tilmansa i Abramovićeve.

Glumica, koja već godinama s porodicom živi u Los Anđelesu, ove jeseni će se predstaviti i televizijskoj publici.

RepublikaFoto: Promo
Marija igra jednu od glavnih uloga u novoj seriji

- Raduje me što će početkom oktobra krenuti emitovanje serije "Pet", koju sam snimala prošle godine u Beogradu. Volim da radim drugačije stvari, one koje pomeraju granice i ova serija ima sav potencijal da bude voljena i gledana. U seriji su super ženski likovi, ženske teme su konačno došle na red i zbog ženskih likova sad može da se priča o tome - kaže Karanova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading