I DALJE MOGU DA URADIM 60 SKLEKOVA! Kusturica se pohvalio da je u FORMI kao mladić, A EVO KOLIKO GODINA IMA!

Autor:

Zabava

11.04.2024

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od njegovog prvog filma prošlo je skoro pola veka!

I DALJE MOGU DA URADIM 60 SKLEKOVA! Kusturica se pohvalio da je u FORMI kao mladić, A EVO KOLIKO GODINA IMA!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Retrospektiva filmova Emira Kusturice biće prikazana u beogradskoj MTS dvorani, a tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj su o predstojećem događaji govorili čuveni reditelj, zatim Miroslav Lekić, predsednik UO Filmskog centra Srbije i Ivan Karl, v.d. direktora Filmskog centra Srbije.

Posebna poslastica za ljubitelje umetnosti Emira Kusturice biće prikazivanje integralne verzije filma "Podzemlje" (Underground) iz 1995. godine, koji je iste godine bio srpski kandidat za Oskara u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja. Originalna integralna verzija traje 312 minuta, pa će besplatna projekcija u velkoj sali MTS dvorane u ponedeljak, 15. aprila imati pauzu od 20 minuta. 

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Uz evociranje sećanja na svoje početke u svetu kinematografije, kultne naslove "Podzemlje", "Crna mačka beli mačor", "Život je čudo", "Na mlečnom putu", "Otac na službenom putu" i druge koji su postigli ogroman uspeh u svetu i Kusturicu stavili na listu najvećih svetskih reditelja, slavni reditelj je otkrio i poneki detalj o svom privatnom životu.

Dok je kroz svoje filmove jasno izražavao mišljenje o različitim temama, prikazivao stvarnost i pokretao značajne teme, Kusturica se još jednom u razgovoru sa medijima osvrnuo na dela koja je stvorio tokom višedecenijske karijere.

- Srećan sam što sam bio svedok lomova kroz koje je naš narod prolazio i što sam stvarao u to vreme - naglasio je Kursturica, čiji je prvi studentski film "Gernika", snimljen prema noveli Antonija Isakovića, pobedio na festivalu studentskog filma u Karlovim Varima.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Već tada je zapao za oko svetskoj eliti, a na konstataciju da je od "Gernike" prošlo 46 godina, Kusturica koji ove godine slavi 70. rođendan u šali je dodao:

- Toliko je vremena prošlo, a ja i dalje mogu da uradim 60 sklekova! - nasmejao je prisutne cenjeni umetnik, pa otkrio koliko pažnje polaže na fizičku aktivnost.

- To koliko si u formi, kažu, nije važno kad si mlad, ali kad si star to je užasno bitno - naglaso je Kusturica.

I pored svega što je uradio za srpsku kinematografiji slavni reditelj naglašava da je on pre svega poljoprivrednik.

- Ja sam čovek poljoprivrednik. Imam svoje voćnjake, krave, svoj domaći sir. Moje krave jedu najzdraviju moguću hranu, ali to ne znači da mi nećemo umreti od najteže bolesti - dodao je Kusturica.

Reditelj je ujedno najavio snimanje svog novog filma, takozvanog "ruskog triptiha", koji je inspirisan delima slavnih ruskih pisaca Čehova, Dostojevskog i Tolstoja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading