SKANDAL U CRNOGORSKOM TEATRU! Umetnički direktor Nikšićkog pozorišta ZABRANIO predstavu o NASILJU NAD ŽENAMA! MUP HITNO REAGOVAO!

Autor:

Zabava

11.04.2024

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Janko Jelić nije dozvolio izvođenje predstave "IzloŽene", koja govori o rodnoj ravnopravnosti i nasilju nad lepšim polom.

SKANDAL U CRNOGORSKOM TEATRU! Umetnički direktor Nikšićkog pozorišta ZABRANIO predstavu o NASILJU NAD ŽENAMA! MUP HITNO REAGOVAO!

Foto: youtube.com/Televizija Nikšić

Umetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić nije dao zeleno svetlo za izvođenje predstave "IzloŽene"na sceni ovog crnogorskog teatra. Komad se bavi temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, te dodatno šokira ovakav potez direktora pozorišta, kao i njegovo objašnjene zbog kojeg je odbio da se "IzloŽene" odigra pred publikom Nikšićkog pozorišta.

Organizacija "U pravo vrijeme" obavestila je javnost o ovom događaju navodeći da je Jelić odbio ovu predstavu jer je "tema diskriminacije nad ženama izlizana" i da su "žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu", te da neće dozvoliti izvođenje predstave u Nikšićkom pozorištu jer je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid "angažovane propagande".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BUNT SCENA (@buntscena)

 

Tim povodom oglasio se i sam Jelić.

Nisam zabranio izvođenje, i sve da hoću ja to ne mogu. Samo sam rekao da mi se predstava ne dopada i naglasio da je to moje mišljenje - rekao je Jelić Portalu RTNK ističući da je njegova obaveza "da kreira program“ u pozorištu.

Ovaj događaj zahtevao je hitnu reakciju MUP Crne Gore.

Kako Jelić tumači temu diskriminacije žena u Crnoj Gori, najbolje govori o nivou svesti laičke javnosti i stepenu nepoznavanja fenomena nasilja nad ženama. Više od toga zabrinjava činjenica da je ovakav 'šamar' svim žrtvama nasilja u porodici zadao neko ko se nalazi na čelu ustanove koja treba da promoviše plemenite teme, kulturu, da upravo kroz suptilne vidove razvijanja svesti, što je između ostalog i zabranjena predstava, osnaži borbu svih neravnopravnih, a žene u Crnoj Gori to jesu - ističe se u saopštenju Operativnog tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama koje je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Iz Operativnog tima su dodali da Jelića, ako ništa drugo, demantuje statistika i učestalost psihički i fizički zlostavljanih žena.

 

 

- Da ne govorimo o onima koje danas ne mogu govoriti, jer su ubijene od strane svojih partnera. Važno je istaći, a zarad edukacije i umetničkog direktora Nikšićkog pozorišta, da nasilje nad ženama predstavlja najprisutniji vid kršenja ljudskih prava, zasnovan na istorijski nejednakim odnosima moći muškaraca i žena, čemu je doprinio i mehanizam rigidnih muških odluka, poput ove - zaključuje se u saopštenju.

Predstavu "IzloŽene" izvodi nezavisna teatarska scena Bunt, a režiserka predstave je Sandra Vujović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading