NE BLEDI SEĆANJE NA STRADALE: Glumci podelili STRAVIČNE prizore bombardovanja 1999. godine od kojih zastaje KNEDLA U GRLU!

Autor:

Zabava

25.03.2024

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi kao jedan poručuju: "Nikada nećemo zaboraviti!"

NE BLEDI SEĆANJE NA STRADALE: Glumci podelili STRAVIČNE prizore bombardovanja 1999. godine od kojih zastaje KNEDLA U GRLU!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Tanjug AP, ATA Images

Na jučerašnji dan pre 25 godina, prva bomba NATO alijanse pala je tačno u 20.53 na prokupački garnizon "Ratko Pavlović Ćićko", označavajući početak stradanja i otpora. Taj dan srpski narod nikada neće zaboraviti, kao ni sve ono što je usledilo u narednih 78 dana koliko je trajalo bombardovanje SR Jugoslavije.

Uz sećanje na stradale i potresne prizore razaranja mnogi domaći glumci prisetili su se najbolnijeg perioda u istoriji Srbije i na svojim društvenim mrežama podelili stravične prizore od kojih zastaje knedla u grlu. Uz fotografije koje bude najstrašnija sećanja glumci su ostali ujedinjeni u mišljenju da ovaj gnusni zločin nikada neće zaboraviti.

Zato su na svojim društvenim mrežama podelili fotografije prizora razaranja uz sećanje na najmlađe stradale.

Glumci Aleksandar Radojičić i Raša Bukvić podelili su fotografije spomenika stradale Milice Rakić u Tašmajdanskom parku u Beogradu, gde su juče položeni venci u znak sećanja na mališane ubijene u NATO agresiji 1999.

Ivan Bosiljčić je uz prizore Beograda razorenog bombama i okovanog vatrom prisetio se tog bolnog 24. marta 1999. godine. Tragičnog perioda u srpskoj istoriji prisetili su se i Jelisaveta OrašaninMilena Vasić, Miloš Petrović Trojpec, Stefan Radonjić, kao i Vuk Kostić koji je na svom profilu podelio jezivi zvuk sirene koju smo tada slušali 78 dana.

Mnogi nedužni civili izgubili su život, a procene govore da je tokom 11 nedelja bombardovanja SR Jugoslavije poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, ostavljajući trajne posledice na živote mnogih porodica.

Među tragičnim sudbinama koje su obeležile ovaj period, ističe se primer trogodišnje devojčice Milice Rakić iz Batajnice, koja je postala simbol stradanja dece tokom NATO agresije. Milica je stradala 17. aprila 1999. u kupatilu svoje kuće, na noši, dok ju je majka spremala za spavanje, što je ostavilo dubok i bolan trag na celokupnoj javnosti.

SNIMALI POD SIRENAMA, ODREKLI SE HONORARA

Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović, Nikola Kojo, Ivan Jevtović i Dragan Bjelogrlić su pre 25 godine pristali da bez honorara, igraju u filmu "Nebeska udica". Epizodne uloge u ovom filmu igrali su Milena Dravić, Katarina Žutić, Nikola Đuričko, Sonja Kolačarić, Gordan Kičić...

Republika

Foto: youtube.com/printskrin Filmovi Srbija

"Nebeska udica"

Rediteljski prvenac pokojnog Ljubiše Samardžića snimanje neposredno po završetku NATO bombardovanja juna 1999. godine, a zbog loše ekonomske situacije cela ekipa je morala da se pomiri sa tim da možda neće dobiti ni dinara.

Međutim, želja glumaca da na velikom platnu dočaraju pobednički duh naroda, koji je preživeo strahote tokom 78 dana granatiranja tadašnje Jugoslavije, bila je jača od para. Tako su svi bez razmišljanja prihvatili posao za koji nisu znali da li će ikad biti plaćen.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading