OVAKO SE PONOSNO BORI ZA IDEJU! Serijal "Besmrtne Srpkinje" oduševio gledaoce i kritičare!

Autor:

Zabava

18.03.2024

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meri Bilić dala svoj sud o serijalu u produkciji Republike.

OVAKO SE PONOSNO BORI ZA IDEJU! Serijal "Besmrtne Srpkinje" oduševio gledaoce i kritičare!

Foto: printskrin/TV B92

Najznamenitije žene u istoriji Srbije konačno su dobile prostor na domaćoj televiziji i priliku da se čuje i za njihova velika dela. Izašle su iz prašnjavih knjiga i mračnih muzejskih arhiva i u punom sjaju zablistale na televizijskom ekranu. Upravo s tom idejom da se sačuva i neguje sećanje na žene koje su se svojom ličnošću, umom, darom, hrabrošću, obrazovanjem, herojskim i plemenitim delima upisale u srpsku istoriju kao - prve ili najveće među nama, nastao je serijal "Besmrtne Srpkinje" u produkciji Republike!

Serijal je osvežio program TV B92 oduševio je publiku, kao i kritičare. Novinarka Meri Bilić u najnovijem izdanju "TV revije" napisala je da kritiku u kojoj je istakla da "iako zauzima nisko mesto na listi gledanosti, pre svega zbog 'nabacanog' programskog sadržaja sastavljenog od već viđenih 'laganijih' i neambicioznih domaćih serija, B92 može da ponudi i kvalitetniji program".

 

- To se odnosi na dobre strane filmove i mnogo puta viđenu, ali poučnu i zanimljivu "Malu istoriju Srbije". Njoj se šridružila i dokumentaristička forma "Besmrtne Srpkinje" - napisala je Meri Bilić uz detaljan osvrt na epizodu posvećenu Jelisaveti Načić, prvoj dami srpske arhitekture.

U biografskom kazivanju, kroz razgovor sa relevantnim sagovornicima i kroz naraciju zasnovanu na istorijskim podacima i istraživačkim saznanjima, prikazana je sudbina znamenitih Srpkinja. Ovo je naš mali dug prema svemu onome što su ove velikanke učinile za Srbiju.

Republika

Foto: Youtube/Nenad Milenković

Meri Bilić

Junakinje serijala od sedam epizoda, snimljenog na lokacijama autentičnim za život i delo srpskih heroina, su kneginja Milica, Jelisaveta Načić, Isidora Sekulić, Mileva Marić Ajnštajn, Milena Pavlović Barili, Milunka Savić i Desanka Maksimović.

- Da je više ovakvih emisija, možda bi mladi učili kako se ponosno boriti za ideju - poentirala je Meri Bilić.

Režiju potpisuje Slobodan Pikula, snimatelj je Miloš Gavrić, a iza scenarističkog i novinarskog poduhvata nalazi se Tatjana Loš. "Besmrtne Srpkinje", u produkciji Republike, na programu su televizije B92 subotom od 15.15.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading