LAUŠ SE NADLJUDSKI BORIO, NAVIJALI SMO DA IZDRŽI: Nebojša Dugalić o "Ruskom konzulu" i saradnji sa POKOJNIM Žarkom!

Autor:

Zabava

06.03.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi film Miroslava Lekića, rađen po romanu Vuka Draškovića, od sutra će biti na redovnom repertoaru bioskopa šriom Srbije.

LAUŠ SE NADLJUDSKI BORIO, NAVIJALI SMO DA IZDRŽI: Nebojša Dugalić o "Ruskom konzulu" i saradnji sa POKOJNIM Žarkom!

Foto: ST/Dragan Kadić

Festov dragulj film "Ruski konzul" Miroslava Lekića, čija je premijerna projekcija u MTS dvorani označila završetak 52. Međunarodnog filmskog festivala, sutra stiže u bioskope u Srbiji. Tim povodom razgovarali smo sa glumcem Nebojšom Dugalićem, koji je istakao da se ekipa dugo i temeljno pripremala da realizuje ovu priču iz pera Vuka Draškovića.

Dugalić u njoj tumači glavnu ulogu psihijatra Iliju Jugovića, koji posle smrti pacijentkinje biva premešten iz Beograda u Prizren, gde dobija posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića (Žarko Laušević), samozvanog "ruskog konzula", naizgled psihijatrijskog pacijenta koji tvrdi da će uskoro "Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko". 

Svi smo se zajedno pripremali dugo i strpljivo i raznovrsno zato što je bilo potrebno mnogo toga proći, kad je reč o građi i scenariju vezano za neke dramske pretpostavke  svake pojedinačne situacije. Svakako bilo je to lepo i bogato istraživačko traganje svih nas. Stvarno smo uživali i nadam se da će to što su plodovi našeg traganja biti vidljivo na filmu - kaže Dugalić na početku razgovora za Republiku.

Republika

Foto: FCS/Goran Đukanović

Nebojša Dugalić i Žarko Laušević u filmu "Ruski konzul"

"Ruski konzul" pružio mu je poslednju priliku da deli kadar s velikim Žarkom Lauševićem.

- Sve vreme smo uživali otkad smo se sreli i počeli da radimo na scenariju, pa onda i kad smo krenuli da realizujemo film. Iako smo uživali svima nama je najteže pala činjenica da je Žarko dolazio na snimanje između terapija i da je njegovo zdravlje bilo već prilično narušeno. Nekako smo svi navijali da izdrži, a njegovi napori su stvarno bili nadljudski. Trudio se da se ništa ne vidi pred kamerama i da bude u nekoj svojoj primerenoj snazi. Mislim da će se to u filmu videti i da se cela ta sudbina koju on svedoči u ovoj priči prelama i kroz neko njegovo tada lično stradanje - priča glumac.

Kompleksna priča o odnosu Srba i Albanaca na Kosovu zahtevala je naporan rad i punu koncentraciju. Poruka je mnogo, a naš sagovornik naglašava da je cilj filma pre svega da otvori pitanja i probleme.

- Rad na filmu mi nije pao teško jer u svakom čoveku ima nekih instikata koji su jači od njega. Verovatno da svako od nas ima neke svoje potencijale za koje i ne zna. Mislim da je u suštini jako dobro da se čovek potrudi da aktivira poslednje snage onda kada je to potrebno i da pruži najbolje što može - kaže Dugalić, pa dodaje:

- Nismo se trudili da filmom šaljemo bilo kakve poruke već pre svega da otvorimo pitanja i probleme. Tu ima mnogo nedoumica i mnogo toga što bi se moglo naučiti. I ja se svaki put kad govorim o filmu iznenadim šta sve shvatim naknadno dok razmišljam o njemu i koliko taj film u sebi nosi. Suština je da je osnova svih tih saznanja negde paradoks u ljudskoj prirodi, a to je kako ništa nije tako lako odredivo i ništa nije lako zalključiti, a čovek je subjekt tog stradanja.

Republika

Foto: Foto Vision Team

Nebojša Dugalić u filmu "Ruski konzul"

Na 52. Festu naš sagovornik je predstavio svoja dva filma, pa smo ga osim u "Ruskom konzulu" gledali i u crnoj komediji "Jorgovani" Siniše Cvetića, gde tumači lik ruskog filmskog producenta.

- To su dve različite uloge. Drago mi je da je u ponudi bilo različitih stvari kako bih mogao da se bavim nečim što nije šablonski i nije po inerciji već da mogu da istražujem neke nove mogućnosti. To je ono što je za glumca uvek zahvalno - objašnjava Dugalić.

Poslednju scenu sa Žarkom Lauševićem snimio je na mestu koje je snažno obeležilo Lauševićev život. Zatvorska ćelija u Zabeli vratila je slavnog glumca u prošlost i podsetila ga na period koji je proveo u četiri zida iza rešetaka zbog ubistva dvojice mladića nakon sukoba u kafiću u Podgorici. Bez obzira na sve i ovu scenu, kao i svaku pre nje, uradio je i podneo kao vrhunski profesionalac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading