OVO NISTE ZNALI O SERIJI "RADIO MILEVA": Uloga Nikole Koja je rađena po STVARNOM LIKU, a ovde se nalazio čuveni TAVOLINO!

Autor:

Zabava

13.02.2024

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dača je znao sve tajne srpskog podzemlja!

OVO NISTE ZNALI O SERIJI "RADIO MILEVA": Uloga Nikole Koja je rađena po STVARNOM LIKU, a ovde se nalazio čuveni TAVOLINO!

Foto: Foto RTS

Porodična serija "Radio Mileva" rado je viđena u domovima gledalaca u Srbiji, a ovu humorističku priču o stanarima u Rankeovoj 12 vole baš sve generacije. Glumačka ekipa na čelu sa Olgom Odanović svake večeri zasmejava publiku novim urnebesnim avanturama glavne junakinje Mileve i životnim problemima iz komšiluka.

Dok se sve uvek završi u obližnjem "Tavolinu", gde se komšije svakodnevno okupljaju, vesele, svađaju i svrate da s nogu popiju jednu ljutu, malo ko zna da je čuveni kafić zaista postojao, baš kao i njegov vlasnik, kontroverzni Dača.

Republika

Foto: youtube.com/Masan Lekic Official

Dača Tavolino

Naime, lik kojeg tumači Nikola Kojo nastao je po uzoru na poznatog kriminalca Milutina Dačevića, osnivača ozloglašene grupe Pink Panter! Čovek koji je znao sve tajne srpskog podzemlja bio je ikona starog Dorćola. Premunio je od posledica moždanog udara u 66. godini, a iza sebe ima dug kriminalni radni staž. 

Posle karijere kriminalca na Zapadu, početkom devedesetih se vraća u Beograd i ortvara piceriju "Tavolino", pa je po gradu bio poznat kao Dača Tavolino. Doduše, zbog nerazumljivog govora nadenut mu je i nadimak Mutavi, a njegova televizijska gostovanja, najčešće u emisiji "Biseri" Vanje Bulića, zbog toga su bila titlovana.

Kada se američki pisac, esejista i novinar Dejvid Samjuels zaputio ka Srbiji sa idejom da napiše veliku reportažu o čuvenim Pink Panterima i organizovanom kriminalu u Beogradu, put ga je neizostavno odveo do Dačinog restorana, gde je Dača provodio penzionerske dane odmarajući od kriminala.

Republika

Foto: Foto RTS

 

Kako je naveo američki novinar u tekstu objavljenom u Njujorkeru, Dača je restoran "Tavolino" pokrenuo od zarade koja je ostala iza njegove karijere lopova u Italiji. Tokom tih godina bio je odani saradnik legendarnog srpskog gangstera Ljube Zemunca. Dača i Ljuba su zajedno otvorili Italiju za balkanske kriminalce.

Ispred njegovog restorana, u prizemlju solitera koji liči na ogromnu kocku cementa, Dača je stvorio maleni italijanski trg, koji je sam nazvao Piazza d'Italia. Iznutra, restoran liči na staru rimsku tavernu osmišljenu da privlači turiste; bar je obložen ogledalima i dekorisan tričarijama sa motivima iz filmske trilogije "Kum". Rođen i odrastao u Beogradu, Dača je privržen svom gradu, posebno njegovoj tradiciji. On je bio jedini Srbin kog sam upoznao, a koji je pričao sa punim dijapazonom rimskog slenga, grimasa i gestikulacija, napisao je Samjuels.

Dok se junaci serije "Radio Mileva" okupljaju u Dačinom "Tavolinu" u stvarnosti je ta ekipa bila malo drugačija. Mutnija.

Republika

Foto: Foto RTS

 

"Članovi Pink Pantera su povremeno posećivali njegov restoran. "Podržavam ih svim srcem", rekao je. "Ne želim nikog od njih da dovedem u nepriliku", napisao je novinar.

U tekstu mu je Dača objasnio zašto podržava grupu pantera. Kako je rekao, "oni donose novac u zemlju, nasuprot takozvanoj političkoj eliti". I dodao je: "Koliko god da dobiju od akcije - a to je mali procenat plena - donesu ovde."To je američki pisac i reporter napisao o Dači, za koga se očigledno do poslednjeg dana ništa nije promenilo u odnosu na vreme kada je govorio kakva je razlika između "njih" i komunista. Dok su oni išli na Zapad da napolju kradu i donose u zemlju, komunisti su krali u zemlji i iznosili novac napolje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading