BJELA SKIDA KAJMAK, A DRUGI RADE: Zbog ovog čoveka je film "Toma" doživeo USPEH, a KLJUČNE SCENE su izmišljene!

Autor:

Zabava

23.01.2024

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igrani film o životu pevača Tome Zdravkovića malo ko nije gledao s knedlom u grlu, a za snažnu emociju najzaslužniji je odličan scenario Nikole Kolje Pejakovića.

BJELA SKIDA KAJMAK, A DRUGI RADE: Zbog ovog čoveka je film "Toma" doživeo USPEH, a KLJUČNE SCENE su izmišljene!

Foto: Promo

Ostvarenje "Toma" obeležilo je 2021. godinu. Publika je oduševljeno odlazila na bioskopske projekcije i iz sale izlazila duboko ganuta emotivnom pričom o Tomi Zdravkoviću, pa nije mali broj onih koji su ovaj film pogledali po nekoliko puta na velikom platnu. I dok je rasla popularnost i gledanost, reditelj Dragan Bjelogrlić ponosno je "skidao kajmak" i pripisivao sebi zasluge za uspeh "Tome". 

Međutim, dok se Bjela busao u prsa ostalo je u senci da je upravo Nikola Pejaković odigrao ključnu ulogu u nastanku ovog filma. Kolja je napisao odličan scenario, istraživao Tomin život s ciljem da pronikne u njegovu dušu, ostavljajući anegdote iz njegovog života po strani. 

Republika

Foto: Printscreen/RTS

 

Pejaković je uvođenjem dvoje likova u film dao posebnu emociju čitavom projektu. 

Godinu i po trajalo je istraživanje i najviše sam razgovarao sa Tozovcem i Tominom suprugom. Bjela je razgovarao sa Novicom, Tominim bratom, i vidi se da su ti razgovori na Bjelu dosta uticali. Ja sam pokušao da anegdote o Tomi ostavim po strani i bilo mi je važno da otkrijem šta je to što Tomu muči. Ima jednu staru pesmu koja nije postala hit, a koja glasi: "Šta je to u meni što se zove tuga" - ispričao je svojevremeno Pejaković i dodao:

Zato sam morao da napravim novu priču i uvedem likove poput doktora i Ljiljane koji nisu postojali. 

Kako je, tokom promocije filma, rekao za Republiku, o Tomi je publika znala sve i ništa. 

- Njegov život je bio otvorena knjiga, ali njegov unutrašnji, poetski život morao sam da hvatam po rubovima tih priča o njemu, između redova rečenica izgovorenih o njemu, u pogledima i osmesima onih koji su mi pripovedali o njemu. Toma je bio sublimacija greha i dobrote. Jedini ispravan put za scenaristu je - potpuno izmišljena priča koja prati njegov duh i poetiku, a ne samo telo i materijalne činjenice o životu.

Tako je došao na ideju da uvede dva izmišljena, ali za film ključna lika. Doktor Aleksa Hadžipopović i njegova supruga Ljiljana nastali su zahvaljujući nepresušnoj Koljinoj mašti, a upravo oni uspeli su da u gledaocima izazovu najsnažnije emocije.

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

 

Tomina udovica Gordana Zdravković ispričala je da je njenog pokojnog supruga lečilo čak pet lekara:

Jedan od njih je bio doktor Milinović, koji je zaista imao suprugu Ljiljanu. Međutim, ona nije bila bolesna, niti je tada umrla. Dok se moj muž lečio, Milinović je preminuo od kancera i tada mi je Toma rekao: "Bože dragi, on leči mene, a umro je pre mene". Toma joj je pevao jer je hteo da joj ublaži tugu. A i on sam je mnogo patio za svojim prijateljem i doktorom. Imao je još jednog lekara koji je svojevremeno s njim išao na turneje i usput mu davao terapije i infuziju.

Prema podacima Filmskog centra Srbije film "Toma" je bio ubedljivo najgledaniji domaći film u 2021. godini, sa više od 675 hiljada gledalaca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading