VELIKLA TUGA: Preminula naša čuvena glumica u 74. godini!

Autor:

Zabava

05.11.2023

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznat datum i vreme sahrane.

VELIKLA TUGA: Preminula naša čuvena glumica u 74. godini!

Foto: Pixabay

Sveća

Novosadsko pozorište i svi ljubitelji pozorišne umetnosti u Srbiji ostali su u šoku zbog vesti o smrti glumice Irene Abraham. Ona je preminula u 74. godini, a sahrana je zakazana za subotu, 11. novembra u 12.00 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Irena Abraham je rođena 31. oktobra 1949. godine u Kikindi, a glumačku karijeru započela je u Subotici. Diplomirala je 1975. godine na Univerzitetu umetnosti u Targu Murešu, u Rumuniji, u klasi poznatih profesora Andraša Čorbe i Geze Gergelja. Već sledeće godine postaje članica ansambla Novosadskog pozorišta, gde je ostvarila brojne zapažene uloge. Takođe, više puta je gostovala u predstavama Salašarskog pozorišta.

Irena Abraham bila je jedna od osnivačica Đačke scene "Šarene iskrice", koju je i osam godina vodila. Kao veliki ljubitelj pozorišta i željna prenošenja znanja na mlađe generacije, podučavala je glumu i bavila se režijom. Pored pozorišta, glumila je i u filmovima.

Njena poslednja uloga bila je u predstavi Ingmar Bergman "Fani i Aleksandar", gde je tumačila lik Fani. Međutim, Irene Abraham ostala je upamćena po brojnim zapaženim ulogama, kao što su Natalija Ivanova u "Tri sestre", Majka Hrabrost, Lisitrata, Gosođa Karnjo u "Udovica gospođa Karnjo i dva vetrenjaka" i mnoge druge.

Pored uspešne glumačke karijere, Irena Abraham bila je i dobitnica nagrade za životno delo. Ministarstvo prosvete i kulture Mađarske je 2006. godine, u okviru 18. festivala mađarskih pozorišta u Kišvardi, dodelilo ovu prestižnu nagradu glumici koja je svojim radom i talentom obeležila pozorišnu scenu.

Nakon 36 godina rada u Novosadskom pozorištu, Irena Abraham se 2013. godine penzionisala, ostavljajući iza sebe bogato nasleđe i mnogo divnih uspomena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading