IZNETA ŠOKANTNA ISTINA O SNIMANJU HARIJA POTERA: O ovom skandalu bruje svi, pitaju se da li je LEGALNO!

Autor:

Zabava

25.10.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkriven skandal koji se dogodio na snimanju filmova o Hariju Potera.

IZNETA ŠOKANTNA ISTINA O SNIMANJU HARIJA POTERA: O ovom skandalu bruje svi, pitaju se da li je LEGALNO!

Foto: printscreen/youtebe.com

Od prvog filma"Hari Poter i kamen mudrosti” (2001) do poslednjeg "Hari Poter i relikvije smrti 2” (2011), ova filmska franšiza o najpopularnijem dečjem čarobnjaku jedna je od najuspešnijih, sa zaradom od 7,7 milijardi dolara. Mnogim mladim glumcima donela je uspeh i slavu, ali ima i onih koji nose gorke uspomene. To je nedavno izjavila jedna statistkinja govoreći u kakvim uslovima su radila deca-glumci snimajući filmove o Hariju Poteru.

Prema rečima Samante Klinč, očekivalo se da deca-glumci rade dnevno dvanaest sati. Snimanje je svakog dana počinjalo u cik zore, u 5.30. U video-zapisu, koji je devojčica objavila na TikToku, iznela je podatak da je glumac Danijel Redklif, koji tumači naslovnu ulogu, za četvrti nastavak filma "Vatreni pehar” (2005) zaradio jedanaest miliona dolara, dok je ona na dan zarađivala 35 funti. Pita se: "Da li je to legalno?!”

Republika

Foto: printscreen/youtebe.com

Hari Poter

 

Iako statisti ne mogu da očekuju veliku zaradu, oni se nadaju koliko-toliko pristojnom honoraru. Samanta u video-zapisu navodi da je zarada statista bila znatno ispod minimalne plate u Sjedinjenim Državama i minimalne plate u Velikoj Britaniji početkom dvehiljaditih godina. Štaviše, kako kaže, dvanaestočasovno angažovanje na filmskom setu je ogromno očekivanje od mališana.

Ova saznanja u vezi sa radnim uslovima dece glumaca i statista poklapaju se sa nedavnim zahtevima štrajkača u Holivudu kada se ujedinilo Udruženje pisaca (VGA) i sindikata glumaca (SAG-AFTRA) u zahtevu da filmski radnici imaju bolje uslove rada, veću zaradu i zaštitu od veštačke inteligencije.

Ova priča o tretmanu statista samo je jedna u nizu kada je reč o franšizi Hari Poter, koju prate skandali u poslednje vreme, navodi Politika. Autorki knjiga o Hariju Poteru, Džoani Ketlin Rouling mnogi su zamerili kada je 2020. godine govorila u negativnom kontekstu o pravima transrodnih osoba. Serija osuda koja je usledila dovela je do toga da Rouling bude izostavljena sa liste zvanica za specijalnu emisiju „Dvadeset godina Harija Potera: Povratak u Hogvorts”.

Bila je čak bojkotovana i predstojeća HBO adaptacija Harija Potera zbog toga što je Rouling navodno u vezi sa izvršnim producentom. Studio „Vorner bros”, koji stoji iza serije, za sada je objavio da će svaka sezona serije biti zasnovana na jednoj od magičnih knjiga u franšizi, ali se ne zna ko će glumiti glavne junake. Ostaje nada da će ovoga puta deca statisti imati bolje honorare i uslove za rad od onih tokom snimanja filmova, prenosi 24 sedam.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading