"UKLETA PESNIKINJA" IZVRŠILA SAMOUBISTVO: Oduzela sebi život gurnuvši glavu u RERNU!

Autor:

Zabava

27.09.2023

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muž ju je ostavio zbog druge žene, okončala sebi život tako što je stavila glavu u rernu!

"UKLETA PESNIKINJA" IZVRŠILA SAMOUBISTVO: Oduzela sebi život gurnuvši glavu u RERNU!

Foto: Wikipedia

Silvija Plat, ikona 20. veka, često je nazivana "ukletom pesnikinjom". Njeni stihovi, mada su se protežući kroz decenije suočavali sa senkom skandala, samoubistva i mitskog emocionalnog života, ostaju kao snažna afirmacija neprihvaćenih duša i buntovničkog duha.

Ušla je u život pesnika Teda Hjuza i postala njegova supruga, ali i kreativna partnerka. Njihova burna veza je nakon putovanja u Ameriku pronašla svoj put nazad u Englesku, gde su pokušavali izgraditi dom. Godina 1960. je obeležila izdavanje njene prve zbirke pesama pod nazivom "Kolos", iste godine kad je njihova porodica dobila prinovu u vidu ćerke Frede. Sina Nikolasa dobili su 1962. godine, a zajednički život im je postao sve zahtevniji. Utehu je pronašla u izražavanju kroz poeziju, koja je kasnije objavljena pod naslovom "Prelaženje vode".

 

 

Njeni stihovi su odraz dubokih emocija, unutarnjih sukoba i neispričane tuge. Silvija Plat je postala simbolom snage i ranjivosti, njeno ime postavljeno uz bok najvećim pesnicima svog doba, iako je njena strastvena borba s mentalnim izazovima ostavila neizbrisiv trag. Njena poezija je neprolazna, prenoseći slojevitu sliku ljudske psihe i težnje ka samoizražavanju, čime i dalje dotiče srca i umove čitalaca širom sveta.

Nakon razlaza sa mužem vratila se u London, gde je sa dvoje male dece živela i pokušavala da radi sasvim sama u oskudno nameštenom stanu tokom jedne od najhladnijih zima u 20. veku. Najintrigantniji crv se javlja u misteriji ljubavnog trougla Silvija Plat, Tom Hjuz i Azija Vevil, prenosi "Informer".

 

 

Ted ostavlja Silviju zbog druge žene, goreimenovane Azije, sto na nju, ima više nego kobne posledice. Ona izvršava samoubistvo trovanjem plinom, stavivši svoju glavu u rernu. Šest godina kasnije, Tedova druga žena, pomenuta Azija, oduzima sebi život na identičan način – gde, nažalost, strada i njena četvorogodišnja ćerka.

Šta je nateralo Silviju i Aziju na samoubistvo? Da li sa smrću ovih dveju žena ima veze njihov muškarac Hjuz? Da li je, i na koji način, posredovao?

Ted je dugo izbegavao da govori o Silvijioj smrti, sve do 1998. godine, kada izlazi njegova zbirka pesama "Rođendanska pisma", u kojoj je opisao svoj odnos sa njom. Iste godine kada je zbirka objavljenja Ted umire.

"Bolje Uskrsnuće"

Pameti nemam, ni reči ni suza;

Srce u meni kao kamen je,

Za nade i strahove previše utrnulo je;

Gledaj desno, gledaj levo, sama ostajem;

Podižem svoje oči zgasnule od tuge;

Ne vidim brda večna; Moj život kao opali list je; O, Isuse, oživi me!

Više nego književni, Silvija Plat danas predstavlja sociološki fenomen koji je lako objašnjiv u okvirima filma, pop muzike i drugih medija, ali ne i u književnosti.

 

 

Bila je obuzeta smrću

Opsednutost smrću u njenim delima samo je posledica ogromne erotske snage koja se kod ove pesnikinje ispoljava u sva svoja tri vida: erotizmu tela, sakralnom erotizmu i erotizmu srca. Njeno bujanje erotskog, stapanje sa smrću – specifična je stvar koja izdvaja ovu pesnikinju na jedan viši, morbidniji prag.

Smatra se da je baš iz tog razloga na najbizarniji način oduzela sebi život gurnuvši glavu u rernu.

Silvija Plat, oduzima sebi život u tridesetoj godini života, ostavljajući dvoje male dece i zbirku novih pesama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading