BJELA BI SILOM PO OSKARA! Veliki pritisak na komisiju filmskog centra!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autor "Čuvara formule" na sve načine pokušava da utiče na ljude koji treba da donesu odluku o našem kandidatu.

BJELA BI SILOM PO OSKARA! Veliki pritisak na komisiju filmskog centra!

Foto: ATA Images

Srbiju trese groznica Oskara. Naime, prošle sedmice je komisija koju je Filmski centar Srbije (FCS) formirao po nalogu Ministarstva kulture gledala ukupno sedam filmova koji bi mogli biti kandidati naše zemlje za najprestižniju svetsku kinematografsku nagradu, kao i osmi, koji je naknadno, po isteku roka za prijavljivanje, uvršten u selekciju.

Filmovi koji konkurišu su "Indigo kristal", "Izgubljena zemlja", "Što se bore misli moje", "Heroji Halijarda", "Jeste li videli ovu ženu", "Čuvari formule", "Oluja" i "Usta puna zemlje" Puriše Đorđevića, koji je uvršten naknadno.

Foto: ATA Images

 

DOJADILO IM

Uprkos tome što se očekivalo da prošlog petka, kada je završila gledanje svih filmova, komisija saopšti odluku ko je srpski kandidat za Oskara, to se nije dogodilo. Kako nezvanično saznajemo, razlog tome su strašni pritisci koje određeni filmski autori i članovi njihovih porodica vrše na komisiju da izglasa njihov film. Kako kaže izvor Srpskog telegrafa, u tim postupcima najdalje je otišao Dragan Bjelogrlić, čiji je film "Čuvari formule" jedan od kandidata.

- On danima lično zove i vrši pritisak na članove komisije da izaberu njegov film. U remećenju profesionalnog kodeksa on ide toliko daleko da za one članove komisije koje ne poznaje lično primenjuje drugu strategiju. Zove prijatelje i članove uže i dalje familije tih članova komisije, vrši pritisak, ubeđuje, obećava poslove, a kako je procurilo, nekima i perfidno preti - ističe naš izvor.

Takođe, nezvanično saznajemo da je iz redova komisije potekla inicijativa da se Bjelogrlićev film "Čuvari formule" diskvalifikuje iz procedure izbora zbog drastičnog remećenja rada komisije od autora.

- Ovo je doslovno strašno i neizdrživo. Nekoliko autora i producenata se ponaša korektno i profesionalno i ne vrši nikakav pritisak. A njih nekoliko, u čemu prednjači Dragan Bjelogrlić, smatra da baš oni obavezno moraju biti srpski kandidati. Da smo znali koju torturu ćemo doživeti, ne bi nam palo na pamet da prihvatimo članstvo u komisiji - kažu članovi komisije, koji su nas molili da ostanu anonimni jer se, naglašavaju, bukvalno plaše Bjelogrlića.

Foto: youtube

 

ČUDAN ODGOVOR

Prema informacijama koje smo dobili, danas ili sutra treba da bude saopštena odluka komisije, a hoće li nakon toga, s obzirom na to kakve su velike neregularnosti bile, uslediti reakcija nadležnih, žalbe, tužbe i upravni sporovi, ostaje da se vidi.

Srpski telegraf zatražio je komentar od Dragana Bjelogrlića, a on nam je samo kratko (porukom) odgovorio: "Kako vas više ne mrzi."

Foto: youtube

 

Član komisije: Ovo je doslovno strašno i neizdrživo

Podsetimo, Srpski telegraf je već pisao o tome kako je glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić pokušao da svoj film "Čuvari formule" predstavi kao prestižno filmsko ostvarenje za koje se grabe najveći festivali. Pisali su o tome, dajući mu podršku, i mediji Dragana Šolaka, pre svega, kada je film bio na festivalu u Lokarnu (Švajcarska).

Tada su, međutim, svesno prećutali da nije ni bio pozvan u glavni program, te da je dobio nagradu Zeleni leopard, koja se dodeljuje filmu koji najbolje odražava ekološku temu, dok se glavna nagrada još od 1968. zove Zlatni leopard.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading