PROCVAT SRPSKE KULTURE: U produkciju serija i filmova uložene MILIJARDE!

Autor:

Zabava

02.06.2023

16:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukupan budžet Filmskog centra Srbije za 2023. iznosi tačno 1.226.356.000 dinara, a "Telekom Srbija" je producirala više od 850 sati visokokvalitetnog materijala koji se gleda u celom svetu.

PROCVAT SRPSKE KULTURE: U produkciju serija i filmova uložene MILIJARDE!

Foto: FCS promo

Danas se snima više nego ikad, rečenica je koju poslednjih godina često čujemo, a izgovaraju je i reditelji i glumci i gledaoci. Veliki broj domaćih filmova i serija okupirali su bioskopska platna i male ekrane, izbor sadržaja je širok, od melodrame do trilera, pa su svačiji ukusi zadovoljeni. Republika je došla do podataka koji dokazuju da se vreme u kom živimo s pravom može nazvati zlatnim dobom srpske kinematografije.

- Za 16 godina svog postojanja, "Contrast studios", kao producentska kuća, niti ja, kao autor, nikada nismo dobili nijedan dinar podrške od Filmskog centra Srbije. Imamo pune fioke odluka koje su odbijene. Prva i jedina sredstva koja sam kao autor dobio od FCS, u iznosu od 52 miliona dinara, dodeljena su mi za najnoviji film "Heroji Halijarada", čija se premijera očekuje na jesen - ističe Radoš Bajić za naš portal.

Republika

Foto: Promo

 

Mišljenja je i da je hiperprodukcija u Srbiji dovela do opadanja kvaliteta sadržaja.

- U vremenu globalne socijalne krize u svetu i kod nas apsurdno deluje da, kada je u pitanju filmska i televizijska produkcija, u odnosu na ranije decenije, možemo slobodno da kažemo da je u toku procvat naše kinematografije. To se, pre svega, odnosi na obim i opseg trenutne produkcije u Srbiji, u kojoj se godišnje snima čak 25 serija i preko 20 igranih filmova. Ali, nažalost, ne možemo govoriti o zlatnom dobu kada je reč o kvalitetu i vrednosti projekata koji se snimaju jer hiperprodukcija uzima danak - smatra naš sagovornik.

Podaci do kojih je došla Republika pokazuju da je za tri godine (2020, 2021. i 2022) iz FCS izdvojeno 1.541.000.000 dinara za razvoj dugometražnih igranih ostvarenja, a samo za 2023. budžet iznosi 1.226.356.000 dinara! S druge strane, i serijski program u Srbiji doživeo je procvat.

Republika

Foto: Nemanja Miščević

 

- Do sada je "Telekom Srbija" producirala više od 850 sati visokokvalitetnog materijala, više od 60 naslova koji su gledani kako među domaćom tako i među internacionalnom publikom. Serije u našoj produkciji izvezene su na veliki broj tržišta, a gledaju se na pet kontinenata - poručuju iz ove kompanije.

TV PROJEKTI GLEDANI NA PET KONTINENATA

Iz "Telekoma" ponosno najavljuju nove projekte - film "Volja sinovljeva", serije "Poseta", "Pasjača", "Tunel" i "Azbuka našeg života 2". Film "Heroji Halijarda" biće pretočen i u TV seriju, a istorijski spektakl "Boj na Kosovu" Predraga Gage Antonijevića snima se u saradnji sa "Telekomom".

Republika

Foto: TAG media

 

- Od 2018. ulažemo u sopstvenu produkciju dve milijarde dinara godišnje. Intenzivno radimo na internacionalizaciji naših serija i već sad ih prodajemo na pet kontinenata, a razgovaramo i s vlasnicima najvećih platformi o koprodukcijama i plan nam je da neke od njih dovedemo u Srbiju da imaju sopstvene studije i produkcijske centre - rekao je direktor kompanije Vladimir Lučić.

Stiže novih 12 filmova

Do kraja godine u srpskim bioskopima biće prikazano čak 12 novih domaćih ostvarenja, koja su nastala u saradnji s Filmskim centrom Srbije. To su:

* "Bauk" Gorana Radovanovića o NATO bombardovanju Srbije
* "Heroji Halijarda" Radoša Bajića
* "Pukotina na ledu" Maje Miloš
* triler "Pored tebe" Stevana Filipovića
* "Lazarev put" Ivana Jovića
* triler horor "Videoteka" Luke Bursaća
* "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića
* "Među bogovima" Vuka Ršumovića
* "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića
* "Izolacija" Marka Backovića, s Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi

Gledanost

Republika

Foto: Aleksandar Letić

 

U kriznom periodu, tokom pandemije koronavirusa, film "Toma" ostvario je izuzetnu gledanost u bioskopima i broji više od milion gledalaca. "Južni vetar: Ubrzanje" pogledalo je oko 700.000 ljudi, "Nečistu krv: Greh predaka" oko 300.000 gledalaca, dok je u prošloj godini ubedljivo najgledaniji bio dečji film "Leto kada sam naučila da letim" s nešto manje od 200.000 pregleda. Veliki uspeh u 2022. ostvario je film "Zlatni dečko" (167.846), a između 50.000 i 100.000 gledalaca imali filmovi "Komedija na tri sprata", "Vera", "Sveta Petka: Krst u pustinji" i "Ala je lep ovaj svet".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading