U KINOTECI PROSLAVA BATINOG 90. ROĐENDANA: Ukradene nagrade velikog glumca vraćaju se u Beograd!

Autor:

Zabava

30.05.2023

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložbom plakata i maratonom filmova u kojima je Živojinović odigrao značajne uloge počinje program u Jugoslovenskoj kinoteci.

U KINOTECI PROSLAVA BATINOG 90. ROĐENDANA: Ukradene nagrade velikog glumca vraćaju se u Beograd!

Foto: ST/D. KADIĆ

Izložbom studentskih plakata za filmove Velimira Bate Živojinovića (1933-2016), maratonom njegovih filmova i dolaskom dve Zlatne arene u Batin legat, 5. juna će u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu biti obeležen rođendan slavnog glumca koji je snažno obeležio našu kulturu.

Povodom 90 godina od rođenja jednog od najvećih imena jugoslovenske i srpske kinematografije biće organizovane besplatne projekcije Batinih najpoznatijih ostvarenja s velikog platna, a publika će moći da pogleda nova grafička rešenja plakata za neke od njih - "Skupljače perja", "Bitku na Neretvi", "Kozaru"... 

Rođendan našeg velikog glumca obeležiće i povratak svojevremeno ukradenih Zlatnih arena. Zahvaljujući višegodišnjoj saradnji Jugoslovenske kinoteke i Pula film festivala, dve zvanične kopije najprestižnije nagrade filmskog festivala koje je Bata dobio 1967. za uloge u filmovima „Skupljači perja“, „Breza i Praznik“, kao i 1972. za filmove „Majstor i Margarita“ i „Tragovi crne devojke“, naći će svoje mesto u njegovom legatu pored iste nagrade koju je 1965. godine osvojio za uloge u filmovima „Tri“ i „Neprijatelj“.

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading