ULAGANJA U FILMSKU INDUSTRIJU U SRBIJI VEĆA ZA ČAK 119 PUTA NEGO 2012. GODINE

Autor:

Zabava

23.05.2023

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmska industrija Srbije regionalni lider u ovoj oblasti stvaralaštva.

ULAGANJA U FILMSKU INDUSTRIJU U SRBIJI VEĆA ZA ČAK 119 PUTA NEGO 2012. GODINE

Foto: Printscreen

Jedna od grana koja se u Srbiji razvija iz godine u godinu i dostiže najviše nivoe zasigurno je kinematografija, a tome u prilog govori i činjenica da su ulaganja danas za 119 puta veća nego 2012. godine.

Nivo ove oblasti stvaralaštva dosegla je nivo o kom smo nekada mogli samo da sanjamo, a danas je Srbija regionalni lider.

Filmski centar Srbije svake godine održi 28 konkursa, na kojim se podrži stotine projekata, kao i kroz program podsticaja kroz koji je gotovo 300 domaćih i stranih filmova, serija i reklama, dobilo povraćaj od 25-30 odsto na uloženu investiciju.

Foto: Printscreen

119 puta veća ulaganja u filmsku industriju nego 2012. godine

Takođe, Filmski centar Srbije je u poslednjih šest godina kroz program podsticaja više od 200 miliona evra domaćih i stranih privatnih investicija privukao u našu zemlju, što znači da se na svaki evro uložen kroz programe Filmskog centra Srbije, u privredu Srbije slije 4,5 evra investicija.

Broj zaposlenih u ovoj oblasti je od 2019. godine porastao za čak 39 odsto, a iste godine je uveden i poseban konkurs za podršku debitantskim igranim filmovima što ranije nikada nije postojalo.

Filmski centar Srbije je samo u 2022. godini podržao 18 igranih celovečernjih filmova, dok je za proteklih 10 godina  digitalizovano ukupno 28 bioskopskih sala širom Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading