NIKAD NISAM MISLIO DA ĆE SE "KRVAVA BAJKA" OPET DESITI: Obeleženo 125 godina od rođenja Desanke Maksimović, čije STIHOVE svi pamtimo

Autor:

Zabava

16.05.2023

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akademija je sinoć počela minutom ćutanja u čast svih tragično nastradalih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i kod Mladenovca i Obrenovca.

NIKAD NISAM MISLIO DA ĆE SE "KRVAVA BAJKA" OPET DESITI: Obeleženo 125 godina od rođenja Desanke Maksimović, čije STIHOVE svi pamtimo

Foto: Foto Vojin Todić

Desanka Maksimović

Zadužbina Desanke Maksimović je svečanom akademijom "Iza štita poezije" u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) i izložbom "Moj svet" obeležila 125 godina od rođenja pesnikinje i tri decenije svog rada.

Pozdravljajući prisutne, pomoćnica u Ministarstvu kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić je istakla da se obeležavaju dva velika jubileja i da je Maksimović "srpska pesnikinja čija poezija ispunjava naše živote".

- Da nacionalna pesnička kultura nema nikog drugog do Maksimović, ne bi bila siromašna ni mala - istakla je Vanušić.

Republika

Foto: Sanja Milić

 

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo je istakao da je haljina Maksimović, izložena u okviru postavke "Moj svet" u holu NBS, "skromna, lepa i odražava njeno prisustvo".

- Nikad nisam mislio da će 'Krvava bajka' biti aktuelizovana...počeli smo minutom ćutanja. Za sve nas je to šok - istakao je Pištalo.

Poslednja pesma

Upravnica Zadužbine Desanke Maksimović, Svetlana Šeatović je istakla da je Maksimović fenomen srpske poezije i književnosti, posebna figura po obimu dela i njihovoj recepciji. Šeatović je podsetila da prva pesma Maksimović datira još iz 1921, a poslednju, nedavno otkrivenu i objavljenu, napisala je 1993, nekoliko dana pred smrt.

Zadužbina je tokom tri decenije objavila preko 112 izdanja knjiga i digitalizovala rukopise pesnikinje, a Šeatović je podsetila da su povodom dvostrukog jubileja izašle knjige poezije Maksimović "Tražim pomilovanje", "Iza štita poezije" i "Šumska ljuljaška".
Učenica Sara Janevska otpevala je i odsvirala za klavirom pesmu Maksimović "Šta li te spreči", koju je sama komponovala.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ispred škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru

U programu su učestvovali glumac Nebojša Milovanović, Dečija dramska grupa Radio Beograda, učenici Valjevske gimnazije i drugi. Na akademiji su uručene prvi put zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima, koji su pomogli rad zadužbine i doprineli očuvanju lika i dela pesnikinje.

Izložba "Moj svet"

Na izložbi "Moj svet" autorke Mirjane Stanišić prvi put je izloženo nekoliko rukopisa Maksimović, uključujući poslednju pesmu, nedavno pronađenu, naslovljenu "Početak pesme", kao i njene beležnice, prepiska i drugo.

Književna nagrada "Desanka Maksimović" za 2023. godinu za ukupan doprinos srpskoj poeziji pripala je Zlati Kocić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading