STIHOVIMA PREDOSETILA SVOJU SMRT: Tri decenije bez Desanke Maksimović

Autor:

Zabava

16.02.2023

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednju pesmu slavna pesnikinja je napisala krajem januara 1993, a zatim pala u postelju i preminula.

STIHOVIMA PREDOSETILA SVOJU SMRT: Tri decenije bez Desanke Maksimović

Foto: Foto Vojin Todić

Desanka Maksimović

Pre 30 godina, 11. januara, preminula je velika Desanka Maksimović, koja je iza sebe ostavila oko 50 knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedačke, romansijerske i putopisne proze.

Stihove omiljene pesnikinje znaju sve generacije - od školaraca do vremešnih poštovalaca lepe reči, ali jedna od pesama ostala je enigma do danas. Nedovršeno delo krije veliku tajnu, a rečima ispisanim na komadu hartije Desanka kao da je predosetila svoju smrt.

Na vrhu stranice je napisala sintagmu "početak pesme", misleći, verovatno, da još radi na njoj. Međutim, ovu pesmu je počela da piše krajem januara 1993, a samo nekoliko dana kasnije pala je u postelju i preminula.

Foto: Foto M. Žilović

 

Tako je ona ostala u obliku tzv. prve ruke, nedorađena, ali se njeno značenje i kao takvo može shvatiti kao celina. Krv u žilama ledi to što se u njoj tematizuje smrt i motiv groba, kao poslednjeg ljudskog utočišta. Ovi stihovi, sasvim sigurno, poslednji su koje je slavna pesnikinja skrojila:

S vas će skinuti maglene ubradače olistalog drveća, drvlje i kamenje, sneg čist kao anđeosko paperje.

Snežni dan liči na dan aprilski. Gavran svetlu dušu bezdušno komada. Na grobu tvog sina staklo dušu svetlu bezdušno seklo.
S vas je skinuo maglene ubradače, olistalo drveće, drvlje i kamenje, sneg čist kao anđeosko paperje. S grudi odletela mora.
Sneg - paperje nebesko anđeosko - zavejava jaruge, jame i potoke. Ne čuje se više da vetar cvili kao guja. Ne čuje se gnev nebeskih oluja.

POMEN U BRANKOVINI

Republika

Foto: Foto M. Žilović

 

U Zadužbini Desanke Maksimović sačuvano je na desetine njenih neobjavljenih pesama, dovršenih ili nedovršenih, kao i nekoliko verzija već objavljenih stihova. Mada su prošle tri decenije otkako počiva u Brankovini kod Valjeva, u Crkvi Sveth arhanđela, pored supruga Sergeja Slastikova, delima "Tražim pomilovanje", "Prolećna pesma" i "Krvava bajka" nastavila je da živi.

Povodom godišnjice smrti Desanke Maksimović u porti brankovačke crkve, u senci stoletnih lipa, ispod kojih počiva omiljena pesnikinja srpskog naroda, održan je pomen, na kojem su se okupljeni prisetili njenog lika i dela. Bio je to dokaz da Srbija i Valjevo, rodno mesto slavne pesnikinje, čuvaju uspomenu na Desanku Maksimović i ne dozvoljavaju da ona ode u zaborav.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading