"RUSKI KONZUL" UMESTO "KOŠARA": Miroslav Lekić i Žarko Laušević snimaju film o Srbima na Kosovu

Autor:

Zabava

02.05.2023

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odustalo se od ekranizacije bitke na jugoslovensko-albanskoj granici 1999, a započeo rad na nastavku ostvarenja "Nož".

"RUSKI KONZUL" UMESTO "KOŠARA": Miroslav Lekić i Žarko Laušević snimaju film o Srbima na Kosovu

Foto: Promo foto

Pakao Košara, bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i terorističkog OVK na jugoslovensko-albanskoj granici 1999, zbog nemogućnosti da se sklopi dogovor između reditelja i producenata, neće biti ekranizovan.

Reditelj Miroslav Lekić prihvatio se novog zadatka i ovih dana počeće rad na novom filmu "Ruski konzul". Biće to svojevrsni nastavak ostvarenja "Nož" iz 1999, takođe zasnovan na romanu Vuka Draškovića, a glavnu ulogu i ovog puta igraće Žarko Laušević.

Iako prikazuje radnju "Noža" deset godina kasnije, "Ruski konzul" neće biti direktan nastavak priče o Srbinu Iliji Jugoviću (Žarko Laušević), koji spletom okolnosti odrasta u muslimanskoj porodici, kao Alija Osmanović, ne znajući svoje pravo poreklo. Isti junaci pojaviće se i ovde, ali s potpuno novim biografijama.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Reditelj Miroslav Lekić

- Zadržana je suština romana "Ruski konzul". To je priča o Kosovu, o položaju Srba na Kosovu 1973. u SFRJ - naglasio je Lekić i dodao da film neće pokušavati da se bavi rešenjima odnosa Srba i Albanaca.

- Bavimo se konstatacijom neke situacije, greškama koje su proistekle iz koncepta koji je smatran idealnim i pokušavamo da sugerišemo neke puteve u kojima bi ljudi na tim prostorima mogli da funkcionišu.

"Ruski konzul" biće Lekićeva četvrta saradnja s glumcem Žarkom Lauševićem.

- Nas dvojica dugo radimo. Povezuje nas dugogodišnje prijateljstvo, koje olakšava posao. Mnogo se dobro razumemo. Tri godine pričamo o ovom filmu - rekao je reditelj za Tanjug.

Republika

Foto: Promo foto

Plakat filma "Nož"

Kako smatra, veći deo današnje publike ne zna ništa o događajima iz vremena u kom se odvija radnja "Ruskog konzula", te će ovaj film biti veliki izazov za ekipu.

- Biće složen zadatak da ovoj generaciji predstavimo vreme ideološkog optimizma koji je doveo do svega ovog i jedan je od generatora problema - naveo je Lekić, u čijem je filmu "Nož" glavnu žensku ulogu Milicu Janković glumila Bojana Maljević, dok su u ostalim ulogama bili Aleksandar Berček, Ljiljana Blagojević, Petar Božović, Nikola Kojo...

Od FCS 36 miliona dinara

Još 2018. na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji "sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova", odlučeno je da snimanje "Ruskog konzula", u produkciji "Vižn tima", bude podržano sa 36 miliona dinara. U obrazloženju komisije, između ostalog, navodi se da bi "realizacija ovog projekta bila značajna, ne samo kao filmsko delo već i kao pomoć u razumevanju složenih srpsko-albanskih odnosa kroz priču u kojoj su vešto izbegnuta opšta mesta i stereotipi, kao i jednostavna podela na dobre i loše".

Nesuglasice prekinule snimanje "Košara"

Foto: Promo foto

Mada je film o bici na Košarama 1999, pod rediteljskom palicom Balša Đoge, okupio jaku glumačku ekipu, u kojoj su, između ostalih, i Miloš Biković, Svetozar Cvetković, Viktor Savić i Milena Radulović, snimanje je obustavljeno. Nesuglasice na relaciji producent-reditelj odrazile su se najpre na to da Miroslav Lekić dođe na mesto Balša Đoge, a onda i izmenu kompletnog scenarija.

Republika

Foto: Promo foto

Miloš Biković na snimanju filma "Košare"

- Kada me je producent pozvao da režiram "Košare", rekao sam da hoću, ali da taj film ne može imati veze s filmom koji snima Đogo. Krenuli smo iz početka. To je potpuno novi scenario, nema nikakve dodirne tačke s onim koji je napisan. Vratili smo novac koji je Balša dobio za "Košare" od FCS jer je isti producent. Apsolutno nije bilo nikakvog otimanja filma - naveo je Lekić i dodao da se ceo slučaj pretvorio u "pravljenje jeftinih poena na osetljivoj temi".

- Novac je vraćen Đogu i producentu kog on bude pronašao da realizuje "Košare" po svojoj priči, a tada je nastao skandal koji je izazvan činjenicom da je od nečega trebalo napraviti skandal. Ja sam od tog filma definitivno odustao. Imali smo mnogo dobar scenario. Tema je morala da bude realizovana, ali ta priča sa mnom nema više nikakve veze.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jela

02.05.2023 13:50

Ovo će biti veliko ostvarenje ,to je priča o Kosovu, o položaju Srba na Kosovu 1973. u SFRJ

Jela

02.05.2023 13:52

Miroslav Lekić je odličan reditelj i ruski konzul će biti pravo ostvarenje