U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI OTVOREN LEGAT VELIMIRA ŽIVOJINOVIĆA! Bata je najviše voleo svoju Lulu, a gluma je bila njegov život! (VIDEO)

Autor:

Zabava

28.02.2023

22:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jugoslovenska kinoteka u Beogradu sinoć je bila mala da primi sve poštovaoce lika i dela jednog od naših najvećih glumaca Velimira Bate Živojinovića, koji je posle niza godina dobio svoju stalnu postavku legata u ovoj značajnoj kulturnoj ustanovi.

U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI OTVOREN LEGAT VELIMIRA ŽIVOJINOVIĆA!  Bata je najviše voleo svoju Lulu,  a gluma je bila njegov život! (VIDEO)

Foto: ST/D. KADIĆ

Posetioci će naredne dve nedelje besplatno moći da prošetaju kroz bogatu karijeru legendarnog Valtera i da kroz privatne porodične fotografije izložene u okviru postavke "Privatno i radno" bolje upoznaju idola.

- Njegov lik postao je simbol naše kinematografije. Bata Živojinović spada u red takvih veličina našeg filma da prevazilazi nivo izvrsne glume i prelazi u ono što možemo nazvati mitologijom - rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Kako je istakao filmolog, scenarista i reditelj Božidar Zečević, Bata je tokom višedecenijske karijere odigrao čak 333 uloge, a samo 10 odsto tog opusa čini partizanski film. A kada se tome, kako kaže, pridodaju i sve televizijske serije u kojima je učestvovao, taj broj se povećava na 600. Time ne može da se pohvali nijedan glumac.

- Bata nikada nijednom reditelju, bilo da je to proslavljeno ime ili student, nije odbio ulogu. To obećanje je dao još tokom studija i držao ga se celog života - rekao je Zečević.

 

Zbog velikog broja prisutnih koji su došli da još jednom odaju počast legendi srpske kinematografije emocije nije mogao da sakrije glumčev sin Miljko Živojinović.

- Presrećan sam što se okupio ovako veliki broj prijatelja. Želim sve da vas zagrlim i siguran sam da nas odozgo sada gledaju Bata i Lula - rekao je Batin naslednik.

Izložba je pripremana skoro godinu dana, a u tome je svesrdno pomagala i Batina unuka Dina, koja je u razgovoru za Srpski telegraf istakla da je bilo zanimljivo, ali i veoma dirljivo istraživati porodične fotografije. Sve njegove nagrade, artefakti, lična dokumenta i komadi garderobe sada su dostupni javnosti.

- Kod Bate je lično i poslovno uvek bilo jedno, baš zato izložba nosi naziv "Radno i privatno". Gluma je uvek bila deo njegovog života - rekla je naša sagovornica.

Posetioci će moći da zavire u detinjstvo i odrastanje velike zvezde, prožive njegove studentske dane, pa i onaj kada se svojoj Luli zavetovao na večnu ljubav. Multimedijalna izložba "Filmska paleta" svojevrsna je šetnja kroz Živojinovićeve najpopularnije filmove, među kojima su "Valter brani Sarajevo", "Skupljači perja", "Neprijatelj" i drugi.

Gordan Kičić je istakao da je ponosan što je imao priliku da sarađuje sa Živojinovićem, za kojeg je imao samo reči hvale.

- Imao sam tu radost da radim s njim, ali i da drugujemo. Bio je neobično duhovit, širokih shvatanja, kolegijalan i pun ljubavi - rekao je glumac za naš list.

Na svečanosti političari, filmski radnici...

Veliki broj filmskih radnika, Batinih prijatelja i srpskih političara prisustvovalo je ovoj svečanosti. Među njima su bili predstavnici Socijalističke partije Srbije, čiji je glumac bio član, Ivica Dačić, Aleksandar Antić, Branko Ružić, kao i kolege glumci Radoš Bajić, Eva Ras, istoričar Predrag Marković, reditelj Darko Bajić, Srđan Đoković i mnogi drugi.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading