Đoković ZATOČENIK čistog obraza! Francuski književnik Patrik Beson: Osuđen je na pravdi boga!

Autor:

Zabava

26.10.2022

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pisac Patrik Beson napisao je knjigu o Novaku Đokoviću.

Đoković ZATOČENIK čistog obraza! Francuski književnik Patrik Beson: Osuđen je na pravdi boga!

Foto: Tanjug

Pritisci s kojima se svakodnevno suočavao najbolji srpski teniser zbog odluke da se ne vakciniše protiv KOVID-19 inspirisali su čuvenog francuskog pisca Patrika Besona da na 112 stranica ispiše sagu o Novaku Đokoviću. Knjigu "Đoković, odbijam: Rat zvezde" cenjeni književnik, novinar i publicista promovisao je preksinoć u Domu omladine Beograda, a kao glavna zvezda 65. Međunarodnog beogradskog Sajma knjiga pozdraviće posetioce 28. oktobra. 

Republika

Foto: Tanjug

Patrik Beson napisao knjigu o Novaku Đokoviću

U razgovoru za Republiku veliki prijatelj naše zemlje i majstor pisane reči istakao je da je osnovni motiv njegove knjige zatočeništvo.

- Novaka Đokovića su sprečili da se kreće, bio je zatvorenik. Kada se povela polemika o njegovom izboru da li će primiti vakcinu protiv korone ili ne, počeo sam da se pitam zašto je preuzeo rizik da odbije da se vakciniše. Kasnije sam shvatio da je njegov izbor pravedan, da ima pravo da odlučuje šta želi, a šta ne. Međutim, to što je on učinio, mnogi su negativno razumeli, a kada se doda da je Srbin, to je izazvalo veoma veliku pažnju javnosti. Ceo svet je pričao o razlozima zašto ne želi da se vakciniše. Osuđen je na pravdi boga! Naravno, bilo je onih koji su ga podržavali. Svako ima pravo na svoj izbor, pa zašto i on ne bi imao?! Samim tim što je sve to izdržao, zaslužio je da neko napiše knjigu o njemu - istakao je Beson za naš portal.

Republika

Foto: Tanjug

Patrik Beson o Novaku Đokoviću

Tokom beogradske promocije u organizaciji izdavačke kuće "Čigoja" pisac je ocenio da je Novakovo "ne" snažno uzdrmalo svet.

- Đoković je bio slika Srbije toliko godina - simbol sreće, dobrote, prijateljstva, a onda se to desilo. I tada je planeta ponovo krenula s prezirom da gleda na Srbiju jer neko ko je dotad bio ponos sveta sada je svojim postupkom mogao da ugrozi tu istu planetu - kaže Beson.

U svom delu srpskog tenisera nazvao je sveštenikom, a stadion Rolan Garos uporedio s hramom.

- Novak je Blizanac, kao i Puškin što je bio, i obojica pišu na isti način: brzo i dobro - zapisao je Beson u novoj knjizi, gde je naveo kako su gledaoci teniskih mečeva amateri slikari koji dolaze da gledaju kako jedan Mikelanđelo u šortsu oslikava svod Sikstinske kapele.

Republika

Foto: Tanjug

"Đoković, odbijam: Rat zvezde"

- Rekao je "ne" i to "ne" bilo je toliko glasno. Pre bi se reklo da je "ne" samo prošaptao, ali šapat jednog diva podigne ogromnu buku - napisao je Beson.

Doktor književnik nauka Miloš Konstantinović kazao je da je delo pročitao u dahu.

- Knjigu sam progutao za jedno prepodne. Duhovitost je nešto što ovde stalno provejava, a čitajući, shvatio sam da Novak i Patrik imaju jednu zajedničku osobinu, a to je humor. Beson u ovoj knjizi brani zdravu pamet. On je spreman da svojim pisanjem skreše u oči ono što ima da kaže, bez ikakvog uvijanja - zaključio je dr Konstantinović.

Republika

Foto: Tanjug

Veče sa Besonom

Žarko Čigoja, izdavač Besonovog dela, rekao je da je odlučio da objavi rukopis jer je u njemu prepoznao ideju slobode.

- Kada sam dobio rukopis, nisam imao kud. Dva izdavača su odbila da objave rukopis Besona. Nisam imao dilemu da li knjigu štampati jer sam u njoj prepoznao ideju da, kao svako ljudsko biće, ima pravo izbora - rekao je Čigoja.

Izdavač "Luison edisions" objavio je Besonovo delo "Đoković: Le Refuse" na francuskom jeziku.

Krik protiv klevetnika Srbije

Beson je autor zapaženih romana i knjiga priča, a neke od njih su "Dara", "Bogatašica", "Beograd siti","Puškinova smrt" i "Romani iz mladosti". Srpskoj javnosti poznat je kao veliki prijatelj naše zemlje, a angažovan je i u francuskoj i srpskoj javnosti, posebno u odbrani srpskog naroda u periodu od 1995. do 2000, koja započinje knjigom "Krik protiv klevetnika Srbije" (1995).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading