Kornelije Kovač obeležio je MLADOST brojnih generacija! Napisao je neke od najvećih HITOVA nekadašnje Jugoslavije, a sada će te pesme čuvati sećanje na njega!

Autor:

Zabava

13.09.2022

06:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kornelije Kovač preminuo je danas u 81. godini.

Kornelije Kovač obeležio je MLADOST brojnih generacija! Napisao je neke od najvećih HITOVA nekadašnje Jugoslavije, a sada će te pesme čuvati sećanje na njega!

Foto: ATA Images

Kornelije Bata Kovač rođen je u Nišu uoči Nove 1942. godine, nakon četiri godine života u Nišu preselio se sa roditeljima u Suboticu. Deda mu je bio Kornel Kovač, čuveni muzičar i dirigent u Subotičkoj operi, dok mu je otac Josip, svirao u Subotičkoj filharmoniji, a sa orkestrom Univerzal je otkrivao džez i bavio se komponovanjem.

Njegov brat Mihajlo bio je svojevremeno član grupe Delfini, a zajedno sa njim, Kornelije je upisao nižu muzičku školu, odsek klavir. Kornelije je bio posvećen veoma džez i rok muzici, a prvu kompoziciju pod nazivom "Pusti trotoari" komponuje već sa četrnaest godina. Prvi javni nastup je imao u subotičkoj gimnaziji koju je pohađao na tada popularnim popodnevnim čajankama, dok karijeru profesionalnog muzičara počinje 1961. godine kada formira svoju prvu grupu – "BKB" u Sarajevu, koja postaje uvaženi džez trio tog vremena. Godine 1963. sa ovom grupom nastupa na YU džez festivalu na Bledu u Sloveniji.

Republika

Foto: ATA Images

Kornelije Kovač

Kornelije Kovač važio je za velikog hitmejkera, pa je tako i autor nekih od najvećih hitova Zdravka Čolića.

Bio je član grupe ''Indeksi'', sa kojima je nastupao dva meseca na turneji po Rusiji, a po povratku osniva ''Korni grupu'' sa kojom nastupa po brojnim muzičkim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i Evropi, a veliki uspeh doživeli su na "Opatijskom festivalu" 1974., kada im je pobeda obezbedila na "Pesmi Evrovizije" te godine u Brajtonu. Plasirali su se na 12. mesto, a kasnije te godine Kornelije Kovač odlučuje da grupa prestane sa radom.

Od tada Kornelije Kovač počinje uspešnu solo karijeru. 1980. se seli u Veliku Britaniju, gde sarađuje na mnogim muzičkim projektima i sa zvezdama britanske pop i rok scene kao što su Berni Marsden, gitarista grupe „Vajt Snejk", Hans Cimer, Pol Džons, bivši pevač grupe „Manfred man" i dr. Kornelije Kovač piše muziku za pozorište, film i televiziju. Kao kompozitor pop i rok muzike izuzetno je uspešan. Njegove kompozicije objavljuju na brojnim LP pločama u nekadašnjoj Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Holandiji, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Grčkoj itd. Mnoge od njih su sa prefiksom „zlatna" ili "platinasta" ploča u Jugoslaviji.

Republika

Foto: ATA Images

Kornelije Kovač napisao je brojne hitove Zdravka Čolića

U mnogim muzičkim projektima u Španiji od 1979. godine Kornelije Kovač se pojavljuje kao producent, kompozitor ili aranžer. Sarađuje sa mnogim TV stanicama u Španiji kao što su TELE 5 (muzički je producent Talije, zvezde Tele 5), Antena 3 (muzički direktor popularnog TV šoua "De Tu, A Tu"). Takođe, Kornelije Kovač provodi godinu dana kao klavijaturista popularnog španskog Caco Senante Salsa benda). Za C.E.A.R. izdaje humanitarni disk za pomoć deci u Bosni i Hercegovini za vreme rata devedesetih godina. U tu akciju uključuju se brojne javne ličnosti, među kojima i tadašnji predsednik Španije, Felipe Gonzales.

Po povratku u Jugoslaviju, okuplja stare i nove muzičke zvezde i u sopstvenom muzičkom studiju nastavlja sa aktivnim radom na mnogim muzičkim projektima. Napisao je tri knjige sa muzičkom tematikom: Tamne dirke (2003), Falko i druge priče (2007) i Fusnota (2010).

Iza sebe je ostavio tri ćerke Aleksandru, Kristinu i Anju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading