PRVI PUT U SRBIJI: Predstavljena knjiga koja obrađuje PRAVNE ASPEKTE LIKOVNIH UMETNOSTI

Autor:

Zabava

08.09.2022

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U atrijumu Narodnog muzeja predstavljena je knjiga advokata Dragana Z. Milića – Pravo likovnih umetnosti u izdanju Službenog glasnika.

PRVI PUT U SRBIJI: Predstavljena knjiga koja obrađuje PRAVNE ASPEKTE LIKOVNIH UMETNOSTI

Foto: youtube.com/agencija JUGpress

Ovo delo, namenjeno kako umetnicima tako i pravnicima, predstavlja prvo monografsko delo koje obrađuje ovu tematiku kod nas. O značaju knjige i njenim dobrim stranama pored autora, govorili su Petar V. Arbutina, direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga, Miodrag Radojević urednik

U knjizi su obrađene teme, kao što su autorsko pravo nad umetničkim delom, pravni aspekti umnožavanja umetničkog dela, uticaj novih tehnologija na umetničko delo, promet originalnih primeraka umetničkih dela i utvrđivanje njihove autentičnosti, osiguranje umetničkih dela, umetnička dela sa svojstvom kulturnog dobra, sloboda umetničkog izražavanja i drugo.


Autor Dragan Z. Milić objasnio je čime je bio inspirisan kao stvaralac i pisac knjige na temu prava likovnih umetnosti.

- Monografija "Pravo likovnih umetnosti" nastala je iz potrebe da se likovna umetnost i umetnička dela sagledaju iz jednog drugog ugla kakav je pravna nauka, teorija, praksa i regulativa. Zbog toga je pisanje monografije bilo vrlo inspirativno za mene - bio sam u prilici da i sam mnogo naučim. Sabrao sam mnoge aspekte prava, različite pravne grane, odnosno bio sam u mogućnosti da upoznam stranu sudsku praksu, prvenstveno američku, pošto je Njujork centar kulture i prometa umetničkih dela i oni imaju najrazvijenije slučajeve po kojima su poznati. Verujem da svako ko se bavi pravom, pogotovo pravom intelektualne svojine i prometom umetničkih dela, može mnogo toga da nauči, odnosno nadogradi svoje znanje čitajući ovu knjigu kao što sam i ja sam kada sam je pisao - zaključuje autor knjige, advokat Dragan Z. Milić.

 

Foto: youtube.com/agencija JUGpress

Advokat Dragan Z. Milić

 


Recenzent i profesor na Pravnom fakultetu Union, prof. Dr Mario Lukinović, osvrnuo se na to kome je knjiga zapravo namenjena.

- Knjiga advokata Dragana Milića je izuzetno korisno štivo. Široki krug čitalačke javnosti imaće mnoštvo benefita od nje, pre svega oni koji se bave likovnom umetnošću ali i oni koje interesuje pravo intelektualne svojine i posebno autorsko pravo. U našem javnom diskursu mnogo su pominjana autorska prava, a premalo je stručnih i naučnih knjiga koje se na adekvatan način bave time. Poseban kvalitet ovog izdanja je i mnoštvo studija slučajeva koji prenose pravo iz uporedno pravne prakse i značajno nam oslikavaju kako to zapravo izgleda u praksi. Naša praksa je u tom domenu sužena, što je i logično za čitav svet, a kolega je posegnuo za najboljim i najreprezentativnijim primerima što olakšava čitanje i razumevanje takve materije, ali i svima koji se bave stručnije daje upustva za dalje delovanje.

Zainteresovani će u knjizi moći da pronađu praktične primere iz različitih sudskih praksi, ali i podrobna teorijska objašnjenja i analize pojmova. Ona čini osnovu za razvoj ove pravne oblasti koja do sada na našim prostorima nije dovoljna razvijena iako su tržište i različite aktivnosti umetnika već neko vreme stvorile prostor u kome je primena ove pravne oblasti neophodna.

- U oblasti pravne književnosti malo je knjiga u svetu, a osobito kod nas, koje na sveobuhvatan i stručan način istražuju odnos prava i umetnosti, odnosno pravne aspekte likovne umetnosti. Advokat Dragan Milić učinio je to na način dostojan poštovanja, otkrivajući i razrešavajući brojne nedoumice i pružajući odgovore na mnoga pitanja u vezi sa zaštitom autorskog prava u oblasti umetnosti. Zbog toga objavljivanje monografije Pravo likovne umetnosti predstavlja pionirski korak u pravnom izdavaštvu u korist, pre svega, učesnicima u pravnom prometu umetničkih dela - zaključio je Miodrag Radojević urednik Pravne biblioteke.


Direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga, Petar V. Arbutina, smatra da je autor Milić u segmentu prava i umetnosti, otvorio novi aspekt istraživanja.

- Da je Dragan Milić u svojoj knjizi Pravo likovnih umetnosti samo otvorio jedan širok spektar terminologije koja definiše i objektivizuje sve ono što bi pravo umetnosti uopšte bilo, učinio bi veliki posao. Međutim, on je raširio svoj dijapazon, i usuđujem se da kažem, otvorio novi aspekt istraživanja - i što je možda važnije, razumevanja jer umetnost u tome svemu evoluira - kaže Petar V. Arbutina.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading